Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1153

Astrofotograf Saša Nuić na tribini Culture Shock Festivala 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova slama, Daruvar)
Astrofotograf Saša Nuić na tribini Culture Shock Festivala 13. travnja (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova slama, Daruvar)

Nastavljamo preslušavanje predavanja i tribine na temu Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji nas je upoznao sa svojim postignućima u proučavanju svemira preko fotografiranja neba, 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga kanadske autorice (!) o zlatnom dobu slovenskog i hrvatskog alpinizma (predvođenog Stipom Božićem), od kraja Drugoga svjetskog rata do danas, roman iz ciklusa Proza koja liječi dviju autorica pod pseudonimom Lari Mari, te prvi naslov iz kriminalističkog serijala o detektivki Eriki Foster.

Vijesti Krugova obaviještavaju nas o dobitnicima Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, govore o umjetničkoj instalaciji srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaluđerovića inspiriranoj društvenom igrom Monopoly, a postavljaju i tezu da je slavna slika Vrisak Edvarda Muncha zabilježila rijedak meteorološki fenomen.

U sjećanje na Nenada Šironju (s gitarom), astronoma amatera iz Astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara (foto Martin Vujić, na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 2016. )

Na današnji datum rođeni su Katarina II. Velika, “Crveni barun” Manfred von Richthofen, Novalis, Mustafa Nadarević i Bianca Jagger, uhićena je žena Henryja VIII. Anne Boleyn, objavljena je Biblija kralja Jamesa, sklopljen je Aachenski mir, završena je bitka za Berlin, prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku, Sarajevo je dobio električni tramvaj i postao prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju, Tennessee Williams dobio je Pulitzerovu nagradu, evakuiran je Černobil… Umrli su Leonardo da Vinci, Marin Držić, Antun Branko Šimić i Stjepan Gradić.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 2. svibnja, sjećamo se jednog našeg nedavno preminulog astronoma-amatera, govorimo o spektakularnim “pothvatima” sonde Cassini dok broji posljednje dane svog izuzetno dugog “života”, te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

U Zanimljivostima saznajemo koliko nas zapravo sreća usrećuje. a emisiju završavamo jednom “aktualnom” izjavom Katarine II Velike.

Gradski puhački orkestar Križevci na smotri 29. travnja (foto R. Matić)

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo (između ostalih) Alessandra Scarlattija, Giacoma Meyerbeera, Rudolfa Matza u izvedbi Anđelka Krpana i Nade Majnarić, križevačke puhače, Binga Crosbyja, Engelberta Humperdincka, Parni valjak

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1153 emitira se u utorak, 2. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 6. svibnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.