Obilježimo Svjetski dan knjige urnebesnom biografijom velikog Barda

23. travnja se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, i to je datum (vjerojatno) rođenja i (sigurno) smrti Williama Shakespearea, pa vam za preporuku predlažem jednu kratku, laganu i vrlo smiješnu biografiju tog velikog pisca.

Kroz manje od dvjestotinjak stranica Bill Bryson, inače svjetski poznati putopisac, koristi svoje znanje istraživanja i pronalaženja najčudnijih i najinteresantnijih činjenica da približi život i stvaralaštvo Williama Shakespearea širokom čitateljstvu. Knjiga je prilagođena svim razinama čitača, od viših razreda osnovne škole koji tek znaju par činjenica o Shakespeareu do vrhunskih stručnjaka renesanse dramaturgije. Način na koji Bryson piše je fascinantan, razgovoran i privlačan.

U ovoj ćete knjizi imati priliku saznati kako mi zapravo paradoksno znamo jako puno i jako malo o jednom od najvećih svjetskih pisaca. Bryson kronološki podjeljuje svoju knjigu na poglavlja od rođenja do ranih djela sve do slave i današnjih pitanja oko autorstva. Kroz taj pregled upoznaje nas i sa Shakespeareovim suradnicima, činjenicama o Londonu i općenito društvu tog vremena, a vjerojatnije najinteresantniji i najsmješniji dijelovi opisuju akademike koji su svoj život posvetili istraživanju i koji su, u najmanju ruku, ekscentrični.

Nadam se da ćete uspjeti pronaći koji sat kroz ove uskršnje dane za čitanje. Ako vas detalji o renesansnom kazalištu baš i ne zanimaju, preporučam da pročitate neku drugu knjigu iz širokog i opširnog stvaralaštva Billa Brysona. “Kratka povijest gotovo svega” je nevjerojatno lako čitljiva i interesantna knjiga koja uspješno sažima povijest znanosti u zabavnu i šaljivu knjigu koja je promijenila moj način gledanja na znanost, pa se nadam da će imati sličan učinak i na vas.

Knjigu pronađite na pultu Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Ugodno čitanje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.