Uskrs(nuće) Crnog perja

Baš sam se u subotu vozio vlakom prema Križevcima, a putem su me pratila žuta polja uljane repice. Ta žuta boja me svaki put instantno prebaci u spot za pjesmu „Kiša“ Crnog perja. Ovaj put asocijacija nije došla tek kao puko sjećanje nego kao podsjetnik, jer je idući dan, na Uskrs 2017., Crno perje nakon previše godina izbivanja sa scene ponovno nastupilo u svojoj bazi, Križevcima.

Sjetio sam se odmah i epizode kad je Perje snimalo spot na aneksu nebodera u Križevcima, a mi klinci smo imali cjelodnevnu zabavu i prvi rock koncert u životu. Još jedno sjećanje iz djetinjstva je snimka spota Ferzze i Krune Matusa u emisiji Videomanija iz 1991. godine. Fantastična melodija i prizor iz spota u kojem dvije električne gitare stoje na crkvenom oltaru urezale su mi se zauvijek u sjećanje. Ferzzo je tu stvar prije nekoliko godina ponovno odsvirao pod nazivom „Old School Guitar Wizard“ sa svojim tadašnjim sastavom Ferzzo & Melodic Trip.

U nedjelju 16. 4. 2017. Crno perje je uskrsnulo u Križevcima, na zatvaranju 13. Culture Shock Festivala. S pojačanjima na vokalu i basu, Ferzzo i Neno Borić pokazali su da su još uvijek majstori od zanata i da im oštrica nije otupjela. Iako ovo nije bio prvi nastup Crnog perja nakon ponovnog okupljanja, sigurno je jedan od važnijih, pošto su im Križevci oduvijek bili ishodišna točka i stožer.

Po broju posjetitelja reklo bi se da se sav metal iz grada i šire regije slio u Klub kulture. Nabacili su se kožnjaci i traperice, Iron Maiden majice i karirane košulje. Perje je publiku prošetalo kroz oba albuma, a set listu su dodatno zapaprili obradama Malmsteena, Metallice, Ram Jama, Europe, Whitesnakea, Motorheada, Bon Jovija i AC DC-ja.

Dino Jelusić pokazao se kao vješt pjevač i agitator, a vokalnom izvedbom iznenadio je i basist Damjan Mileković. Jelusić i Mileković se fino nadopunjuju kao novi dio Crnog perja. Nezasitna publika je bend nekoliko puta zvala na bis, a posebna je počast bila iskazana Ferzzi koji je na skandiranje svojeg imena odgovarao, ah, kako drugačije, nego majstorskim gitarističkim solažama.

Nova reinkarnacija Crnog perja funkcionira izvanredno, još uvijek imaju najžešće pjesme u kronologiji hrvatskog rocka i nadamo se da ćemo ih od sada vidjeti malo češće.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. dudojura10 piše:

    Svaka čast Crnom perju, ali majstore ivankoviću, Uskrsnuće i reinkarnacija!? Kaj su onda Uskrsnuli ili reinkarnirali!? Jer jedno i drugo nemogu u isto vrijeme.

Komentari su zatvoreni.