‘Concordia discors’ koncertom oduševila Križevčane

Akademski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors oduševio je publiku na svom prvom koncertu u Križevcima, 8. travnja 2017. Koncertom je obilježen sedmi rođendan zbora i dvanaesti rođendan Portala Križevci.info.

Pred ispunjenom Malom dvoranom Hrvatskoga doma članovi zbora održali su jednosatni koncert, prikazavši publici što je to zborsko pjevanje u pravom smislu riječi. Koncert je otpjevalo pedesetak mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske pod vodstvom dvoje dirigenata, Marine Jurković i Lobela Filipića. Zbor je na početku koncerta najavio član zbora i član P.O.I.N.T.-a, Križevčanin Luka Baričević. Rekao je da su, upravo zbog činjenice da su članovi zbora iz različitih krajeva Hrvatske, njima najdraža putovanja k nekome „doma“. Nakon putovanja u Baranju, Istru, Metković, a uskoro Split i Dugopolje, domaćini su oni, križevački „ogranak“ zbora – Karla Rogožar, Petra Pugar i Luka Baričević.

Publika je imala priliku čuti Concordijin raznovrsni repertoar – klasičnu, sakralnu, folklornu i popularnu glazbu. Sve su izvedbe bile izvrsne i profesionalne, s očitom uigranošću dirigenata i zbora. Poseban dojam na publiku ostavilo je nekoliko izvedbi. „Misao svijeta“ koju je prije 120 godina napisao Silvije Strahimir Kranjčević, a prije 25 godina uglazbio Krešimir Magdić, skladba je uvijek zanimljivih stihova „…… Il su lažni ideali, ili laže ovo doba; Tko će otkrit ovu zvijezdu s ovu stranu našeg groba?…“.

Dojmljiva je bila i izvedba posljednice Uskrsne svete mise „Svetoj Žrtvi uskrsnici“. Kako se pjesma razvijala, tako su rasle i emocije kod publike. Pjesme „Naranča“ (solističku dionicu otpjevala je Mira Crnčić) i „Zagorski svati“ uz druge tradicijske pjesme zbor uvijek rado izvodi, a publika rado sluša.

Nakon dugotrajnog pljeska, publika je „osvojila“ i dodatnu izvedbu. Pjesmom „U boj, u boj!“ iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca, završio je prvi koncert zbora Concordia discors u Križevcima. Na taj način je zbor završio i svoje prošlogodišnje putovanje u Mađarsku, otpjevavši „U boj, u boj!“ u Sigetu, kod spomenika Nikole Šubića Zrinskog.

Više puta se moglo vidjeti, čuti i osjetiti kako je koncert kod publike probudio snažne emocije, tako da su članovi zbora ispraćeni iz dvorane još jednim dugotrajnim pljeskom.(kž.info)

Tko je Concordia discors?

Mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors djeluje od 2010. godine te okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta.

Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja. Pored mješovitoga zbora djeluju i ženski zbor, muški zbor te ženska klapa.

Svoju kvalitetu Zbor je potvrdio na 1. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe – Zagreb 2011. na kojemu je osvojio drugo mjesto i srebrnu plaketu u kategoriji klasičnih folklornih zborova.Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je zboru Concordia discors godišnju nagradu Franjo Marković za doprinos umjetničkomu djelovanju na Fakultetu za akademsku godinu 2010./2011.

Sezonu 2011./2012. obilježilo je sudjelovanje Zbora u zabavnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije Do posljednjeg zbora. Unatoč tome što Concordia discors i inače izvodi popularne skladbe, prijavom u emisiju Zbor se značajnije odmaknuo od klasičnoga repertoara te se posvetio zabavnoj zborskoj glazbi, obradama popularnih skladbi izvedenih uz koreografije Tamare Curić. Nakon gotovo dvomjesečnoga sudjelovanja u emisiji i intenzivnih svakodnevnih proba Concordia discors osvojila je 3. mjesto u konkurenciji od 55 prijavljenih zborova. Ovaj izniman uspjeh postignut je uz podršku publike i Fakulteta.

Ubrzo nakon završetka HRT-ova šoua Zbor je sudjelovao na natjecanju održanome u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te zauzeo prvo mjesto u kategoriji i tako osvojio zlatnu plaketu na 11. natjecanju pjevačkih zborova u sklopu Festivala pjevačkih zborova u Zagrebu održanoga od 1. do 3. lipnja 2012. Usto je u konkurenciji zborova iz svih kategorija osvojio pehar Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja Dugo u noć Josipa Kaplana.

Zbor je u sezoni 2012./2013. sudjelovao na natjecanju Venezia in Musica, gdje osvaja dvije zlatne plakete, a ženski zbor i plaketu pobjednika kategorije. Na kraju sezone zbor je nastupio u programu obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim toga, često se pojavljuje na HRT-u u sklopu novogodišnjih ili drugih zabavnih emisija. Dosadašnji vrhunac glazbenog stvaranja Concordije discors projekti su predstavljanja Hrvatske na kulturnom projektu Europe sings u Beču 9. svibnja 2014. te izvedba sa Zagrebačkim orkestrom mladih Mozartove Mise u c-molu u Zagrebačkoj katedrali.

U jesen 2014. godine zbor je sudjelovao na natjecanju Praga cantat u Pragu i osvojio tri zlatne plakete (u kategorijama muški zborovi, klasični program i folklorni program. Krajem 2016. godine na 7. “Krakow Advent & Christmas Choir Festivalu” zbor je osvojio “Zlatnu diplomu” u A kategoriji – mješoviti zborovi (94,5 bodova) i nagradu “Zlatni anđeo” za zbor s najvišim brojem bodova u svim kategorijama.

Smjernice koje su utkane u način rada ovoga zbora povezane su s duhom Filozofskoga fakulteta koji u svome sastavu ima mnoštvo različitih smjerova i načina razmišljanja. To su poticanje i razvoj talenata pojedinaca, raznovrsnosti i individualnosti, a kroz zajedništvo djelovanja. Naziv preuzet iz književne stilistike – concordia discors – odnosno suglasje nesuglasja na odgovarajući način označava razvoj osobnosti i slobode izraza, a sve u zajedništvu – suglasju.

Na inicijativu koordinatorice Zbora dr. sc. Tihane Petrović-Leš, izv. prof. na Filozofskome fakultetu Zbor je osnovao Jurica Bošković, ujedno i umjetnički voditelj. Uz njega se za umjetnički rad brinu Marina Jurković, Vinko Karmelić i Lobel Filipić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.