Urban pokazao da je fina, nepokolebljiva konstanta rock scene

U petak, 7. 4. 2017. u 22 h u Klubu kulture u Križevcima održao se koncert sastava Urban & 4. Glazbenici su se u 22 h spustili u popunjen prostor i diskretno se prošuljali kroz publiku do backstagea. Koncert je ubrzo počeo atmosferičnim uvodom. Set lista je bila miks starih i novijih uradaka, začinjena legendarnim hitovima iz ranijeg perioda Urbanovog glazbenog rada. Danas, s nekoliko dana odmaka, čini mi se da je svatko dobio ono po što je došao u Klub te večeri.

Kao što je prije koncerta u intervjuu za krizevci.info sam naglasio, Urbanu odlično odgovara manji intimniji prostor, kao što je Klub kulture. Njegova komunikacija s publikom je direktna, unatoč povremenoj auri nedodirljivosti koja se stvori oko njega dok se unese u pjevanje. Gledao sam Urbana & 4 prije dvije godine na Špancirfestu kada su nastupali na otvorenom, i opet je koncert bio odličan, pun ritma i kretanja, komunikacije s publikom i dobre atmosfere. Nije bilo haljine, doduše.

Nijedna Urbanova pjesma ne zvuči isto, u svakoj se vidi trud i suptilnost pristupa, a sudeći po reakcijama s koncerta u Klubu kulture, publika to cijeni. I dok se na radijskim postajama kao stupovi novog alternativnog zvuka promiču sladunjavi pop sastavi kao, ne znam, Vatra, a Dečak se u reality showovima pompozno okreće u fotelji i daje svoje mišljenje što je to rock, Urban je i dalje jedna fina, nepokolebljiva konstanta. Dečak se u reality showu pojavi da bi i dalje mogao održavati imidž zvijezde, a Urban zato jer to jest. Iako kaže da njegova skladba Dirigent nema baš puno veze s njegovim TV angažmanom.

Problem s bendovima koji imaju izgrađenu dugogodišnju reputaciju i bazu obožavatelja je to što fanovi svaki novi album dočekuju s vlastitim očekivanjima i projekcijom kako bi bend trebao zvučati. Promjena i osuvremenjivanje zvuka je za većinu glazbenika dvosjekli mač. Urban je jedan od rijetkih glazbenika koji je uspješno transformirao svoj žestoki rokerski stav iz devedesetih u nešto delikatniji, ali ništa manje zanimljiv, suvremen stil, a bez da se to pretjerano odrazi na njegovu popularnost. Osebujan, kakav je, vidi se da ne podliježe srednjoj struji i boli ga ona stvar za negativne komentare. Iz Urbana zrači riječki mentalitet i sigurnost da je ono što radi – jedinstveno.

„Cijenim svakoga tko uspije ostati na sceni više od 5 godina.“, komentirao je za vrijeme koncerta, podijelivši s publikom zanimljivu anegdotu vezanu uz „još jedan riječki bend“ (čije ime nismo saznali) i grupu Crno perje (koji by the way sviraju u Klubu kulture na Uskrs, 16. 4. 2017.). Ali to je već neka druga priča.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.