Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1149

Don Ivan Grubišić na tribini Culture Shocka 13. ožujka 2014. (foto R.Matić)
Don Ivan Grubišić na tribini Culture Shocka 13. ožujka 2014. (foto R.Matić)

Na početku emisije slušamo početak diskusije nakon predavanja dona Ivana Grubišića 13. ožujka 2014. na tribini 10. Culture Shocka o povijesti odnosa crkve i države sve do današnjih dana i do “vatikanskih ugovora”. Ova snimka još nikada nije objavljena a sada je slušamo u sjećanje na dona Ivana Grubišića koji je preminuo 19. ožujka u Splitu u 81. godini života.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su priručnik za zdravu prehranu s medicinskim pokrićem i pozadinom, te dva romana: Posljednja predaja Nikole Đuretića i znanstvenofantastični roman Putovanje na Alphu Centauri Michaela D. O’Briena.

Vijesti Krugova zabilježile su da je Bob Dylan ipak došao po Nobelovu nagradu, da Picassova Guernica navršava 80 godina i da još ima svjedoka tog bombardiranja, da u Zagrebu počinje 11. festival tolerancije i da će Zagreb dobiti festival elektronske glazbe a Križevci ovih dana tradicionalnu uskrsnu izložbu pisanica u Domu Sv. Marka Križevčanina… Govorimo što se dogodilo u posljednjih tjedan dana na 13. Culture shocku i što će se još dogoditi do naše sljedeće emisije.

Na današnji datum rođeni su Franjo Mraz, Anthony Perkins, Aki Kaurismäki, Bettina von Arnim i Andrej Tarkovski, prvi put se spomenulo ime Moskva, Francis Drake završio je oplovljavanje svijeta, održao je prvu predstavu prvi moderni cirkus, definirana je američka zastava, osnovan je Los Angeles, Susana Medora Salter postala je prva gradonačelnica jednog grada u Americi, objavljen je simbol mira u Londonu, izvršena je prva operacija ugrađivanja umjetnog srca u ljudski organizam, osnovan je Microsoft, počela je Sun Jat Senova kulturna revolucija u Kini, Crvena armija oslobodila je Mađarsku, osnovan je NATO, ubijen je Martin Luther King, Jr., umrli su John Napier, Zlatko Grgić, Karl Benz i Max Frisch…

Prof. dr. sc. Ivica Puljak na predavanju o početku i kraju svemira na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 1. travnja 2017. (foto Martin Vujić)

U Svemirskom kutku čut ćemo da je po prvi put u povijesti astronautike upotrijebljen ponovno jedan dio rakete koji je već bio u svemiru, govorimo o susretu sa znanstvenikom Ivicom Puljakom na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, te o programu festivala do njegovog zaključenja u nedjelju, 9. travnja. Redovite su informacije o položajima i gibanju prirodnih i umjetnih objekata u Sunčevom sistemu.

Zanimljivosti iznose relativno novije otkriće da pluća ne služe samo za disanje, a emisija završava duhovitom izjavom Ivice Puljaka na nedavnom predavanju na festivalu 10 dana astronomije na temu mogućeg početka i vjerojatnog završetka svemira.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Garyja Moorea, Stochela Rosenberga, grupe Indexi, Elvisa Presleya, Muddyja Watersa…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1149 emitira se u utorak, 4. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 8. travnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.