Učenici pokazali kako doživljavaju i kritički promišljaju svijet oko sebe

DRŽAVNI LIDRANO Od 20. do 24. ožujka u Primoštenu je održan 26. LiDraNo, državna smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola.

Našu su županiju predstavljale tri osnovne škole – OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Orehovec i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica – te dvije srednje škole – Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci i Gimnazija „Fran Galović” Koprivnica.

Osnovne škole

Osnovna škola Ljudevita Modeca sudjelovala je u dvije kategorije, s pojedinačnim scenskim nastupom i samostalnim novinarskim radom. Monika Valec recitirala je pjesmu „Roda” Zlatka Tomičića, za što ju je pripremala mentorica Danijela Zagorec.

Intervju Lorene Hrković „Glagoljica se ne može čitati brzo kao latinica” s akademikom Stjepanom Domjanovićem odabran je kao jedan od petnaest najboljih novinarskih radova učenika osnovnih škola. Loreni je mentorica Martina Valec-Rebić.

Osnovna škola Orehovec na državnoj je smotri sudjelovala sa svojim digitalnim školskim listom „Klinček”, koji su predstavljale novinarka Emanuela Koretić i mentorica Stojanka Lesički.

Među petnaest najboljih listova u Hrvatskoj našao se i list „Krijesnice” Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, čije su predstavnice bile novinarka Ema Matić-Pavlović i mentorica Marija Levak.

Srednje škole

Iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci na državnom LiDraNu sudjelovala je Ana Bratić s monologom „Galeb” Antona Pavloviča Čehova, koji je uvježbala s mentoricom Jelenom Miklečić.

List „FRANzine” Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica jedan je od deset najboljih srednjoškolskih listova, a predstavljale su ga novinarka Vedrana Strmečki i mentorica Nina Tadić.

Festival kreativnosti, mašte i talenata

LiDraNo se još jednom dokazao kao festival kreativnosti, mašte i talenata, kao mjesto učenja, razmjene iskustava i druženja. Mali i oni malo veći kreativci svojim su literarnim i novinarskim radovima te scenskim nastupima pokazali kako doživljavaju i kritički promišljaju svijet oko sebe, koje ih teme zanimaju i koliko im je važno moći se dobro izraziti jezikom i pokretom.

Na LiDraNu se ukupno predstavilo više od pet stotina učenika koje je pratilo dvjesto dvadeset i tri učitelja i nastavnika. Osim scenskih nastupa, kojih je bilo 35 skupnih i 77 pojedinačnih, za mentore i učenike organizirani su okrugli stolovi, koje su održali članovi prosudbenih povjerenstava – pisci, novinari i urednici novina, glumci i redatelji, dramski pedagozi i radijski novinari.

Sudionike smotre pozdravili su Mario Kovač, predsjednik državnog povjerenstva, Emil Božikov, ravnatelj škole-domaćina, OŠ Brodarice, te Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.