Izložba glagoljaških radova u gradskoj knjižnici

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” otvorena je 14. ožujka izložba radova nastalih na proslavi 10. obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša Osnovne škole Ljudevita Modeca

Osnovna škola Ljudevita Modeca obilježila je Dane hrvatskoga jezika (11. – 17. ožujka) izložbom radova nastalih na proslavi 10. obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša pod nazivom „Glagoljam, dakle jesam”. Izložba je otvorena 14. ožujka u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”.

Na proslavi obljetnice 4. veljače u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca pedesetak učenika sudjelovalo je u pet kreativnih radionica: Glagoljica i quilling, Glagoljica u salvetnoj tehnici, Glagoljica u žici, Glagoljički grafit i Glagoljica i lutkice. Voditeljice radionica bile su Danijela Srbljinović, Marijana Burda i Danijela Zagorec, Blaženka Đukec, Senka Pleše i Tamara Vrhovec. Radovi napravljeni na tim radionicama izloženi su u knjižnici i mogu se vidjeti do 10. travnja.

Na početku otvorenja izložbe prisutne je pozdravila Grupa ljubitelja glazbe pod vodstvom profesorice Sandre Poštić. Odsvirali su renesansnu skladbu Michaela Praetoriusa „Bransle de la torche”.

Uime Gradske knjižnice dobrodošlicu je izrekla profesorica Martina Majdak, koja je ukratko predstavila izložbu i najavila predstavnike škole i Križevačkih glagoljaša – ravnatelja Dražena Bokana i profesorice Martinu Valec-Rebić i Danijelu Zagorec.

Ravnatelj Bokan izrazio je zadovoljstvo što u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca postoji glagoljaška družina već deset godina i što su generacije djece pobliže upoznale najstarije hrvatsko pismo. Zahvalio je profesorici Martini Valec-Rebić, koja je osnovala glagoljašku skupinu, sadašnjoj voditeljici glagoljaša profesorici Danijeli Srbljinović te svim ostalih učiteljima koji su sudjelovali u proslavi obljetnice i postavljanju izložbe: Luciji Martinčić, Senki Pleše i Tihomiru Pleši.

Profesorica Valec-Rebić podsjetila je prisutne što je glagoljica, kako je nastala i koji su sve spomenici njome napisani te predstavila desetogodišnji rad glagoljaške družine. Istaknula je nekoliko projekata u kojima je družina sudjelovala: projekt o starohrvatskoj mitologiji, sudjelovanje u Otvorenim vratima zagrebačke glagoljaše riznice u Zagrebu i na Saboru malih glagoljaša „Ajmo, dico, glagoljat” u Svetom Filipu i Jakovu.

Profesorica Zagorec predstavila je radove izložene na izložbi i tehnike kojima su nastali. Govorila je i o važnosti svih izvannastavnih aktivnosti na kojima učenici mogu usavršavati talente i znanja prema vlastitim interesima, više negoli se to uspije na redovnoj nastavi.

Na kraju predstavljanja ravnatelj je otvorio izložbu i pozvao goste da se upišu u knjigu dojmova.

Vezano

Komentari su zatvoreni.