Umro križevački književnik Marko Marciuš

U nedjelju 12. ožujka u predvečernjim satima iznenada je, u 39. godini života, preminuo Marko Marciuš, križevački književnik i glazbeni producent.
Umro je na putu iz Križevaca u koprivničku bolnicu, kamo ga je, doznajemo, vozio susjed, priskočivši mu upomoć vidjevši kako mu je pozlilo na ulici blizu njegova doma u Križevcima.
Marciuš je rođen 1978. u Zagrebu, u Križevcima je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u tom je gradu desetak godina svirao i u Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige, a nekoliko godina i kao gitarist u grunge bendu Tripl Kripl. U Zagrebu 1996. na Filozofskom fakultetu upisuje studij kroatistike i pedagogije i počinje se intenzivno baviti pisanjem. Objavljuje kratke priče i osvrte u svim važnim domaćim književnim časopisima i magazinima, poput Vijenca i Zareza, a radovi su mu objavljivani i u zbirkama i antologijama hrvatske proze, poput Urbani vračevi (2005.), “Pet autora traži naslov” (2006., tekstovi petorice Križevčana), Najbolje hrvatske priče – 2006., u izboru Miljenka Jergovića 2007, a pojavljuje se i kao tema diplomskog rada.

Portal goodreads.com ističe da je Marko Marciuš 2010. objavio svoju prvu samostalnu zbirku priča naslovljenu “Pročitaj me“, a odonda datira i njegova plodna suradnja s časopisom za znanstvenu fantastiku Ubiq. U njemu redovito obljavljuje zapažene i hvaljene uratke sve do lani. Objavljene tekstove rado i čita, nastupajući na književnim večerima diljem Hrvatske, educirajući i mlade željne kreativnog pisanja.
Osim književnog rada, bavi se i producentskim, i to angažmanom u produkciji elektronske glazbe kao član postave Far Go Traders, te pojedinačno kao A Stunned Visitor.

Marciuš je radio na objavi svojih novih sabranih djela, no “Kalifova šahovska ploča” ostala je, nažalost, samo u elektronskom izdanju… Prijatelji na njegovu Facebook profilu u nevjerici se od njega rastaju…

Pogreb Marka Marciuša je u utorak 14. ožujka u 15 sati na Gradskom groblju u Križevcima.

Vezano
4 komentara
  1. Ivana Perković piše:

    Iskreno mi je žao, iskrena sućut obitelji i prijateljima.

  2. Ivica piše:

    “- Marko, shvaćaš li da smo besmrtni? I od nas se očekuje samo jedna stvar: da radimo ono što smo u najboljem dijelu svojega života radili s najviše zadovoljstva!”
    Kalifova šahovska ploča, Marko Marcijuš
    Počivaj u miru Marko

    1. markec piše:

      Tko si ti Ivica…Ja sam…ok, ko jesam … uglavnom cura iz Ludbrega…Pa makar, čudno je vreeme i događaji…lijepe su ti rečenice, pa hajmo zajedno na groblje ili na kavu u Markecovo ime

  3. Gordana piše:

    Iskrena sučut porodici Marcijuš.

Komentari su zatvoreni.