Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1113

Vladimir Srećko Vrkljan (fotografija iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)
Vladimir Srećko Vrkljan (fotografija iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)
Vladimir Srećko Vrkljan (fotografija iz prezentacije dr. sc. Branka Hanžeka)

Slušamo drugi nastavak predavanja o prvom hrvatskom fizičaru koji se bavio kvantnom fizikom a rodio se u Sv. Petru Orehovcu 26. kolovoza 1894. godine. Predavanje o njemu održao je 30. lipnja u osnovnoj školi u Svetom Petru Orehovcu dr. sc. Branko Hanžek iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza. Organizatori su bili Zavod HAZU iz Križevaca i Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su priručnik iz psihologije suvremenog društva Mirjane Krizmanić, roman Harukija Murakamija i zbirka priča Rumene Bužarovske. Otkrivamo i da su projekcije filmova zakazane za ovaj tjedan u multimedijskoj dvorani, a koje su najavljene na ovom portalu, otkazane nekoliko sati prije početka naše emisije zbog tehničkih poteškoća.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi posvećenoj van Goghu, o izložbi radova iz zbirke riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kako se u pola sata može razgledati Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, o izložbi radova iz zbirke Davida Bowieja, saznajemo čime je proširen UNESCO-v popis baštine, nastavljamo informirati o smjenama i ukidanju emisija na trećim programima HRT-a… Dubrovnik nastavlja i dalje biti “poprište” snimanja filmova, britanska kraljica navratila u restoran, najavljujemo predstavljanje knjige o duhovnoj baštini Križevaca, a saznajemo i da su odobrena imena nekim nedavno otkrivenim kemijskim elementima, te da je u Milanu otvorena izložba na temu fizike čestica. Na kraju pohvaljujemo hrvatske srednjoškolce koji su se s medaljama vratili s 57. Međunarodne matematičke olimpijade u Hong Kongu.

Na današnji datum rođeni su Ivan Ranger, Samuel Colt, Edgar Degas i Herbert Marcuse, gorio je Rim, održan je prvi teniski turnir u Wimbledonu, otvorena je pariška podzemna željeznica, završio je prvi Tour de France, izvršen prvi napad s nosača aviona, počele su Igre 15. i 22. olimpijade, osnovan pokret nesvrstanih, avion postigao visinu preko sto kilometara iznad tla… Umrli su Francesco Petrarca i Janez Puh.

U Svemirskom kutku govorimo o “tamnom” vodiku u sastavu velikih plinovitih planeta, o dalekom planetu s tri Sunca, o trenutačnim položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu…

U Zanimljivostima otkrivamo što je dijamant, jer nismo stigli u prošloj emisiji, a završavamo mislima Vladimira Majakovskog, rođenog na datum ove emisije.

Jedina za sada poznata koncertna fotografija benda Tripl Kripl (preuzeta s njihovih internetskih stranica)
Jedina za sada poznata koncertna fotografija nekadašnjeg križevačkog rock benda Tripl Kripl (preuzeta s njihovih internetskih stranica)

Većina glazbenih priloga vezana je uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo Natali Dizdar, Davida Bowiea, te grupe U2 i Queen. Posebno podsjećamo na nekadašnju križevačku grupu Tripl Kripl koja pokušava doći do mogućih fotografija sa svojih nekadašnjih nastupa, pa moli slušatelje da im pomognu u tom traženju i da im se, ako imaju poneku fotografiju, jave putem njihove internetske stranice http://triplkripl.wix.com/triplkripl.

Ne dirajte mi krugove broj 1113 emitira se 19. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 23. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano
1 komentar
  1. Ivan Kraljevic piše:

    Ratko, ovo je zapravo bila snimka probe Tripl Kripla. Nemamo ni jednu drugu fotku. Ako netko ima, nek salje na triplkripl@gmail.com. Tnx 🙂

Komentari su zatvoreni.