Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1146

Predstavljači nove monografije o Križevcima (foto Martin Vujić)
Predstavljači nove monografije o Križevcima: Zdenko Balog, Branimir Pofuk i Nikola Žulj (foto: Martin Vujić)

Nastavljamo (i završavamo) predstavljanje knjige Zdenka Baloga i Nikole Žulja: Križevci – Vjekovi slobodnoga kraljevskog grada – Grad i spomenici, koje je održano u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima 23. veljače. Knjigu je predstavio Branimir Pofuk, kolumnist, glazbeni kritičar i novinar, čiju smo recenziju čuli u prošloj emisiji. U ovom nastavku čut ćemo što su rekli autori, te kratak dodatak Branimira Pofuka.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga koja dokazuje istinitost teorije evolucije, putopis Tomislava Perka (o kojem je govorio na Pinklecfestu u jesen 2014. na Kalniku, a prenijeli smo kasnije to izlaganje u našoj emisiji), te jedan meksički roman. U vrijeme naše emisije otvara se i jedna izložba u knjižnici, a za tjedan dana održava se i jedna predstava.

Vijesti Krugova obaviještavaju nas da je otvorena 10. izložba hrvatske suvremene umjetnosti, govorimo o izložbi Sve naše životinje – Animalističke teme u hrvatskoj modernoj likovnoj umjetnosti, saznajemo da bi jedan grad podijeljen između dvije države mogao jednom postati Europska prijestolnica kulture, da se u Parizu otvara muzej mode, da su danas puštene u promet nove hrvatske poštanske marke, da su umrli Robert Waller i Marko Marciuš. Od lokalnih događaja najavljujemo predstavljanje novoga broja časopisa Cris Povijesnog društva Križevci, te događaje u sljedećih tjedan dana na 13. Culture Shocku.

Na današnji datum rođeni su Albert Einstein i Michael Caine, Otto von Guericke završio je pisanje knjige “ni o čemu”, to jest o vacuumu, objavljena je pjesma Antuna Mihanovića koja je dala riječi za hrvatsku državnu himnu, u Zagrebu je počela s radom Gradska štedionica, a 14. ožujka je i pi dan. Postavljen je telefonski kabl ispod La Manchea, predstavljen je Linux, patentiran je stroj za čišćenje pamuka… Umrli su Karl Marx, Mato Lovrak, Lester Allan Pelton, Georg Eastman i Fred Zinnemann.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 14. ožujka, govorimo i o aktualnim događajima te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti obrađuju neke činjenice iz prirode, a emisiju završavamo jednom arapskom izrekom.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo dio glazbenog programa na predstavljanju knjige o Križevcima, glazbu Georga Philippa Telemanna, Johanna Straussa starijeg, Beatlesa, Sisters of Mercy, Beach Boysa, grupe Detour, Quincyja Jonesa i Eddieja Kinga.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1146 emitira se u utorak, 14. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 18. ožujka od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. izbori piše:

    Sjajna emisija. Oba vjerna slušatelja, slušaju je već godinama

Komentari su zatvoreni.