Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1146

Predstavljači nove monografije o Križevcima: Zdenko Balog, Branimir Pofuk i Nikola Žulj (foto: Martin Vujić)

Nastavljamo (i završavamo) predstavljanje knjige Zdenka Baloga i Nikole Žulja: Križevci – Vjekovi slobodnoga kraljevskog grada – Grad i spomenici, koje je održano u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima 23. veljače. Knjigu je predstavio Branimir Pofuk, kolumnist, glazbeni kritičar i novinar, čiju smo “recenziju” čuli u prošloj emisiji. U ovom nastavku čut ćemo što su rekli autori, te kratak dodatak Branimira Pofuka.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga koja dokazuje istinitost teorije evolucije, putopis Tomislava Perka (o kojem je govorio na Pinklecfestu u jesen 2014. na Kalniku, a prenijeli smo kasnije to izlaganje u našoj emisiji), te jedan meksički roman. U vrijeme naše emisije otvara se i jedna izložba u knjižnici, a za tjedan dana održava se i jedna predstava.

Vijesti Krugova obaviještavaju nas da je otvorena 10. izložba hrvatske suvremene umjetnosti, govorimo o izložbi Sve naše životinje – Animalističke teme u hrvatskoj modernoj likovnoj umjetnosti, saznajemo da bi jedan grad podijeljen između dvije države mogao jednom postati Europska prijestolnica kulture, da se u Parizu otvara muzej mode, da su danas puštene u promet nove hrvatske poštanske marke, da su umrli Robert Waller i Marko Marciuš. Od lokalnih događaja najavljujemo predstavljanje novoga broja časopisa Cris Povijesnog društva Križevci, te događaje u sljedećih tjedan dana na 13. Culture Shocku.

Na današnji datum rođeni su Albert Einstein i Michael Caine, Otto von Guericke završio je pisanje knjige “ni o čemu”, to jest o vacuumu, objavljena je pjesma Antuna Mihanovića koja je dala riječi za hrvatsku državnu himnu, u Zagrebu je počela s radom Gradska štedionica, a 14. ožujka je i pi dan. Postavljen je telefonski kabl ispod La Manchea, predstavljen je Linux, patentiran je stroj za čišćenje pamuka… Umrli su Karl Marx, Mato Lovrak, Lester Allan Pelton, Georg Eastman i Fred Zinnemann.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 14. ožujka, govorimo i o aktualnim događajima te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti obrađuju neke činjenice iz prirode, a emisiju završavamo jednom arapskom izrekom.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo dio glazbenog programa na predstavljanju knjige o Križevcima, glazbu Georga Philippa Telemanna, Johanna Straussa starijeg, Beatlesa, Sisters of Mercy, Beach Boysa, grupe Detour, Quincyja Jonesa i Eddieja Kinga.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1146 emitira se u utorak, 14. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 18. ožujka od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

izbori
izbori

Sjajna emisija. Oba vjerna slušatelja, slušaju je već godinama

wpDiscuz