U četvrtak projekcija kontroverznog dokumentarca ‘Dan oslobođenja’

Nakon krcatog Kluba kulture na prošlotjednoj projekciji filma “Gazda” kojim je otvoren 13. Culture Shock Festival u Križevcima, ovaj četvrtak, 9. ožujka 2017. na redu je još jedan kontroverzni dokumentarac snimljen prošle godine. Riječ je o stominutnom “Danu oslobođenja” redatelja Mortena Traavika i Uġisa Oltea, snimljenom u europskoj koprodukciji Norveške, Latvije, Velike Britanije i Slovenije.

Križevačka projekcija u sklopu 13. Culture Shock Festivala održava se tek tri dana nakon hrvatske premijere filma, dok se još vuku repovi oko prošlotjednog otkazivanja svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu zbog “tehničkih razloga”. Početak projekcije je u 20 sati, a ulazak je slobodan.

Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji.

U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock’n’rollom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.