Održan nastavak radionice Ekonomije zajedništva u Križevcima

U siječnju je u Križevcima započeo niz inkubatorskih radionica i serija predavanja na temu Ekonomije zajedništva (EZ) pod nazivom „Želim (p)ostati poduzetnik“, u sklopu međunarodnog projekta “International Incubating Network” (međunarodna inkubacijska mreža).

I kao što je najavljeno, nastavilo se drugim modulom inkubatorskog projekta, samo s još većim brojem ljudi, s još više predavača, i s još više entuzijazma. I budući da je ovaj puta bilo toliko više ljudi, zajednica Fokolara u Mariapoli Faro ustupila je u subotu 18.2. veću dvoranu koja je bila ispunjena novim i iskusnim podzetnicima, profesorima ekonomije, službenicima iz razvojnih agencija za poduzetništvo, prevoditeljima, konzalting stručnjacima itd i tome sl.

Osim što su se teme Ekonomije zajedništva i poduzetničkih inkubatora sada još više produbile, ovaj put su na događaju prisustovali i neki od vodećih ljudi iz pokreta Ekonomije zajedništva, prof. Luigino Bruni, međunarodni koordinator EZ i Rebeca Gomez, koordinatorica projekta EoC-IIN.

Uz spomenute teme, osjećao se i jedan poseban žar i entuzijazam, jer su mnogi od prisutnih bili na primanju kod Pape Franje u Rimu i na kongresu Ekonomije zajedništva, pa je i ta energija bila osjetno prisutna. Jedna od poruka Pape je bila: „Važno je dijeliti profit, ali još je važnije dijeliti sebe.“ Papa se osvrnuo i na siromahe i primijetio da je EZ porasla tamo, gdje je uzimala u obzir siromahe. Luigino je nadodao da su siromasi prva energija EZ i da poduzetnik EZ-a vidi siromahe. Također se osvrnuo na nejednakost u svijetu, i da dokle god je koncentracija bogatstva u rukama nekolicine, EZ će imati puno posla. Kao jednu od važnih i praktičnih lekcija, citirat ću Luigina: „Kako izbjeći da od profita pravimo idole? Tako što ga stavljamo u službu zajedništva.“

Nakon Luigina Brunija, predavanje je održala koordinatorica inkubatorske mreže Rebeca Gomez u kojem je predstavila međunarodnu inkubatorsku mrežu. Ispričala je kako je entuzijazam mladih  doveo do ideje o pomaganju početnicima u poduzetništvu. Napravila se konferencija EZ sa predstavnicima iz 26 zemalja koji su osmislili mrežu inkubatora.
Karakteristika ove mreže je da je internacionalna i da je fokusirana na zajedništvo. Stvorio se centralni ured u talijanskom gradiću Loppiano, a taj ured je povezan sa uredima iste vrste iz cjelog svijeta (Brazil, Meksiko, Portugal, razne europske zemlje…). U tu mrežu su uključeni i razni stručnjaci i profesionalci koji dijele znanja i metodologije za razvijanje poduzetništva. Principi na kojima se temelji projekt su zajedništvo, etika, razvijanje ideje, inkluzivnost, a kao primjer toga navela je mlade u Portugalu koji su pokrenuli tamošnje poduzetnike.

I Hrvatska je sa svojim poduzetničkim inkubatorom EZ-a dio te mreže što je predstavio Peter Fabjan, koordinator projekta za Hrvatsku. Peter je ispričao kako se pokrenula edukacija od 8 modula čiji je cilj educirati i aktivirati mlade poduzetnike, ali i stvoriti klima zajedništva i podrške. Najavio je i zadnja dva modula (bootcamp) na kojima će se posebno detaljno učiti ali i razvijati business plan te je to u praktičnom smislu možda i najvažniji dio ove radionice, čiji će rezultat biti business plan s kojim će se ići u financiranje i otvaranje novih poduzeća ili radnih mjesta.

U popodnevnim satima se radilo u tri grupe, gdje je svaka obrađivala po jednu temu. Prva je bila organizacija poslovanja uz primjer popunjavanja tablice Business Model Canvas koju je vodio Hrvoje Lovrić, druga znanstveni okvir EZ-a koju je vodio Luigino Bruni, i treći promocija i aktualizacija Papine poruke. Ja sam prisutstvovao prvoj grupi gdje smo naučili kako definirati vrstu poslovanja kojom se poduzetnik bavi i kako pristupiti organiziranom i lucidnom planiranju poduzetničkog pothvata. Budući da je to jako široka tematika, taj dio programa je bio poprilično intenzivan i jako poučan.

Kao prirodan nastavak navedenog dijela programa, slijedeći dan u nedjelju prezentaciju je održala Marijana Lovrenović o pravnim okvirima za vrste poduzetništva. Ovdje se krenulo od samog početka: što je fizička, a što pravna osoba, na kakve vrste poslovnih subjekata se te dvije osnovne kategorije dijele i s kakvim zakonskim regulativama se moraju suočiti, a priča se zaokružila  informacijama o tome kakvi se natječaji postoje za kakvu vrstu djelatnosti, gdje se mogu naći informacije o tim natječajima te kakvim se sve agencijama početnik u poduzetništvu može obratiti za pomoć. Ta prezentacija u Power Pointu biti će dostupna svima na hrvatskoj stranici Ekonomije zajedništva, što je vrlo vrijedna informacija budući da se ne mogu naći sve te informacija tako sistematski i detaljno kompilirane na jednom mjestu.

Uz predavanja i interakciju, prikazano je nekoliko kratkih filmova o raznim projektima u svijetu te su se polaznici mogli osvjedočiti kako Ekonomija zajedništva ima mnoge konkretne poteze uspješnog uzajamnog pomaganja, educiranja i poboljšanja kvalitete života i zato smo uzbuđeni vidjeti kako će se priča u Hrvatskoj nastaviti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.