Dok im se škola raspada, djeca na -10 stupnjeva idu u šator na kemijski wc

U OSNOVNOJ školi Sveti Petar Orehovec, nedaleko od Križevaca, učenici, od prvog do osmog razreda, umjesto normalnog sanitarnog čvora u školskoj zgradi, koriste kemijske nužnike.

Ti kemijski nužnici se nalaze u improviziranom šatoru, u kojemu je 240 djece prisiljeno vršiti nuždu na temperaturama  do -10 Celzijevih stupnjeva, zato što im se školska zgrada doslovno raspada.

Smrznut sanitarni čvor

Šator su primorani koristiti zato što su se smrznule slavine u sanitarnom čvoru. Slavine su se smrznule zato što su nadležni u Koprivničko-Križevačkoj županiji odlučili zatvoriti zapadno krilo školske zgrade. Zatvorili su krilo zgrade zato što zgrada doslovno puca, a cijeli taj dio školskog objekta klizi.

Upitali smo ravnatelja škole, Stjepana Lučkog, za komentar.

Prastara zgrada

Rekao nam je kako već odavno postoje problemi sa statikom zgrade, s obzirom na to da je zgrada iz 1964. godine. Kaže kako je, kao odgovorna osoba, morao donijeti odluku:

“Morali smo zatvoriti taj dio zgrade, nije bio siguran. Morali smo naći neko drugo rješenje.”

Ogorčeni ravnatelj dodaje kako su, geomehaničkim ispitivanjem, utvrdili kako temelji nisu dovoljno duboki za visinu zgrade, koja prelazi deset metara.

Podsjećamo, zgrada je otvorena 1964. godine, što znači da su prošle 53 godine prije nego se netko sjetio da su temelji preplitki.

Obavljanje nužde na -10 stupnjeva

Kad smo ga upitali kako djeca uspijevaju otići obaviti nuždu te je li im hladno, ravnatelj je rekao kako, nažalost, stijenke šatora ne mogu zadržati toplinu, ni ne mogu izdržati vanjsku hladnoću od -10 stupnjeva. Dodaje kako se djeca prosječno zadrže jednu minutu unutar improviziranog zahoda. Grijalica koju su postavili, grije uzalud.

Osim toga, dodao je ravnatelj, ovo nisu jedini problemi s kojima se ova Osnovna škola nosi.

Daleko od pedagoškog standarda

Od četiri područne škole, već su imali građevinske probleme s dvije, koji su sanirani jer su problemi izbili u garantnom roku.

U jednoj od područnih škola, također imaju problema s neadekvatnim sanitarnim čvorom. Naime, moraju se grijati na malenoj električnoj grijalici jer nije moguće provesti bolje grijanje.

Jedna od područnih škola, škola Miholec, nalazi se u prostoru od starog zadružnog doma, iz 1949. godine. On je tek sedamdesetih godina prilagođen za školu, a gradili su ga nestručni ljudi, “prema vlastitom nahođenju”.

U prostoru u kojem otpada žbuka, stisnulo se 29 učenika u 42 kvadratna metra, što je, blago rečeno, daleko od pedagoškog standarda.

Bez odgovora

Naravno, tražili samo da se izjasne i odgovorni za ovu školu.

Pokušali smo doći do župana Darka Korena i njegovih zamjenika Darka Sobote i Ivana Pala, međutim, nitko nam nije odgovorio na ustrajne pozive. Također, pokušali smo stupiti u kontakt s njegovom Službom za odnose s javnošću, ali bez odgovora. Nije nam odgovorila ni Branka Cuki, županijska pročelnica za školstvo. (Index.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.