Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Do kraja godine osigurana županijska sredstva za pomoć u kući starijim osobama

img_5906m_pomoc_starijim_osobama_gerontodomacicePotpisivanjem sporazuma o provođenju Programa „Pomoć u kući starijim osobama“ do kraja 2016. godine između koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, predsjednice koprivničkog Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentine Čadavec i ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđice Trbus osigurane su plaće za gerontodomaćice i materijalni troškovi. Županija je od 2009. do danas za program osigurala gotovo 6 milijuna kuna dok su ga općine i gradovi na čijem se području provodi sufinancirale s oko 3,6 milijuna kuna.

U prvih deset mjeseci ove godine provedba programa u općinama financirana je iz projekta „Ruka pomoći“, a za njegovu provedbu do kraja godine osigurano je 131.930,00 kuna u proračunu Koprivničko-križevačke županije dok su općine osigurale 78.260,00 kuna. Za provođenje ovog programa u Križevcima i Đurđevcu u 2016. godini osigurano je ukupno 217.708,00 kuna od čega je Županija u proračunu osigurala 108.854,00 kune, Grad Križevci 40.104,00 kuna, a Grad Đurđevac 68.750,00 kuna.

Važno je naglasiti kako program u značajnoj mjeri odgovara na potrebe starijih osoba, prvenstveno u smislu sprečavanja njihove socijalne izoliranosti i pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima. Pored toga, pokazao je svoju opravdanost jer osim što osigurava odgovarajući model izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe u lokalnim zajednicama, ujedno i omogućava zapošljavanje „teže zapošljivih“ skupina te zbrinjavanja starijih osoba uz relativno mala financijska sredstva u odnosu na troškove zbrinjavanja izvan vlastite obitelji.