Tomislav Katanović: Podržavam Korenovu kandidaturu za župana, a ako ću biti kandidat za gradonačelnika, bit ću nezavisni

BIVŠI PREDSJEDNIK KRIŽEVAČKOG HSS-A Župan Darko Koren najavio je ovih dana osnivanje nove političke stranke pod nazivom Mreža nezavisnih lista, a bazu stranke čine HSS-ovci nezadovoljni potezima Kreše Beljaka.

Koren je u svom prvom javnom istupu kroz Mrežu istaknuo kako uz njega stoji 12 predsjednika općinskih i gradskih organizacija, kao i predstavnici još nekoliko općina te velik broj nezadovoljnih članova HSS-a koji će se priključiti njegovoj novoj stranci.

Bivši predsjednik jedne od najjačih gradskih organizacija HSS-a Tomislav Katanović, jedan je od najglasnijih Beljakovih oponenata kojeg optužuje za devastaciju stranke i njenog članstva. No osobne političke ambicije križevački dogradonačelnik još uvijek ne želi konkretno otkriti.

– Podržavam kandidaturu Darka Korena za župana jer smatram da je jedini kandidat koji svoju kampanju gradi na ujedinjavanju naše županije, a ne na razjedinjavanju Podravine i Prigorja po principu “zavadi pa vladaj”. Jedino afirmativna politika može biti na korist naše županije i njezinog stanovništva. Sve ostalo je kokošarenje. Osobno, ukoliko ću se kandidirati, nakon dugogodišnjih dobrih rezultata pa razočaranja u svojoj prvoj i jedinoj stranci (HSS), učinit ću to isključivo kao nezavisni kandidat. Na isti način razmišlja većina HSS-ovaca svjesnih stanja u HSS-u i zato je Mreža, kao platforma nezavisnih lista i kandidata vrlo prihvatljiv koncept – otkrio nam je Katanović dio svojih namjera.

Križevački HSS dugi je niz godina figurirao kao jedan od najjačih oslonaca stranke u zemlji, a nakon Beljakovog dolaska na mjesto predsjednika, krenule su suspenzije i izbacivanje istaknutih članova stranke, a neki su i samostalno izašli iz stranke poput Branka Hrga koji se u međuvremenu učlanio u Hrvatsku demokršćansku stranku.

Trojac Hrg, Koren i Katanović, koji su svojedobno vodili HSS na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini, danas kroz drugačiji raspored snaga, grade svoj novi politički put za izlazak na predstojeće lokalne izbore.(ePodravina.hr)

Pismo suspendiranih HSS-ovaca delegatima

Kako javlja HINA, izborna Glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se danas u Kongresnoj dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu, a jedini kandidat za predsjednika stranke bit će aktualni predsjednik Krešo Beljak. Iz HSS-a najavljuju da će skupštini nazočiti tisuću članova stranke, od čega 810 delegata koji će birati novo vodstvo.

Prema pisanju Nacionala, 12 od ukupno 21 suspendiranih članova HSS-a, protiv kojih se još uvijek vodi stegovni postupak zbog političke odgovornosti i stoga ne mogu sudjelovati na skupštini, ovih je dana delegatima poslali pismo u kojem optužuju vodstvo HSS-a na čelu s Beljakom da uništava stranku i vodi je u propast, te ih pozivaju da se tome suprotstave. Među njima su europarlamentarka Marijana Petir, koprivničko-križevački župan Darko Koren i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić, svo troje nesuđeni kandidati za predsjednika HSS-a.

U pismu se podsjeća da je još 14. rujna prošle godine Beljak suspendirao više od stotinu članova HSS-a, među kojima i najviše dužnosnike, a svima im je zajedničko da su trebali biti delegati na izbornoj Glavnoj skupštini, koja se trebala održati 22. listopada. Također ističu da se na izbornoj skupštini bira 77 dužnosnika, a ponuđeno je samo 79 kandidata, što znači da se biraju jedino dva regionalna predsjednika, a sve ostalo je već izabrano.

Uz predsjednika, HSS-ovci danas biraju pet potpredsjednika, glavnog tajnika, pet biranih članova Predsjedništva, pet regionalnih predsjednika, trideset biranih članova Glavnog odbora, pet članova i pet zamjenika članova Časnog suda, pet članova i pet zamjenika članova Statutarnog povjerenstva te pet članova i pet zamjenika članova Nadzornog odbora.(kž.info)

Vezano

Komentari su zatvoreni.