Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1134

Akademik Ante Stamać govori o Antunu Nemčiću 1. ožujka 2013. (foto R. Matić)
Akademik Ante Stamać govori o Antunu Nemčiću 1. ožujka 2013. (foto R. Matić)
Akademik Ante Stamać govori o Antunu Nemčiću 1. ožujka 2013. (foto R. Matić)

Slušamo drugi dio predavanja o Antunu Nemčiću koje je održao akademik Ante Stamać (preminuo 30. studenoga ove godine) u Gradskoj vijećnici u Križevcima 1. ožujka 2013. godine neposredno nakon otvaranja Zavoda HAZU a prigodom 200. obljetnice rođenja Antuna Nemčića.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su Voditi iz nadolazeće budućnosti: prijelaz ekonomije iz egosustava u ekosustav, Otta Scharmera i Katrin Kaufer; zbirka poezije Želimira Periša, roman Ede Popovića Poglavnikov pudl.

Vijesti Krugova govore o još jednom filmu koji se snima u Dubrovniku, o nezavisnoj umjetničkoj sceni kao ključu stvaranja novog krajobraza regionalnog kulturnog identiteta, o rezultatima PISA istraživanja u Hrvatskoj, o aktivnostima Križevačkog planinarskog društva “Kalnik”, o nastupu Rade Šerbedžije i Vanesse Redgrave u Lisinskom, o smrti jednog velikana medicine, o suvremenim “metuzalemima” među glumcima…

Na današnji datum rođeni su Baltazar Bogišić, Božidar Širola, Dalibor Cvitan, i Robert Van de Graaff, u Francuskoj je prihvaćen Gregorijanski kalendar, započela je izgradnja Bečkog Ringa, Južna Karolina odcijepila se od SAD-a, objavljeno je otkriće radija, počela s radom prva eksperimentalna nuklearna elektrana, prvi put poletio Boeing 707, osnovana organizacija Liječnici bez granica. Umrli su Vjekoslav Babukić, John Steinbeck, Alan Lloyd Hodgkin, James Hilton i Carl Sagan.

U Svemirskom kutku saznajemo novosti u istraživanju nesreće europske sonde na Marsu, govorimo o položajima i mogućnostima promatranja prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu, te o prvom danu zime.

Zanimljivosti se bave Jugotonovom božićnom pločom Beatlesa objavljenom 1969. godine (!), a završavamo definicijom pustolovine koju je postavio istraživač Roald Amundsen.

Puhački orkestar Križevci na koncertu 17. prosinca 2016. (foto R. Matić)
Puhački orkestar Križevci na koncertu 17. prosinca 2016. (foto R. Matić)

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo križevačke puhače, glazbu Julesa Masseneta, Alana Parsonsa, Alberta Kinga, Arthura Rubinsteina, Johna Lennona i grupe Pegasus.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1134 emitira se 20. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 24. prosinca od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.