Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1133

Nedavno preminuli akademik Ante Stamać na predavanju o Antunu Nemčiću u Križevcima 1. ožujka 2013. (foto: R.Matić)
Nedavno preminuli akademik Ante Stamać na predavanju o Antunu Nemčiću u Križevcima 1. ožujka 2013. (foto: R.Matić)
Nedavno preminuli akademik Ante Stamać na predavanju o Antunu Nemčiću u Križevcima 1. ožujka 2013. (foto: R.Matić)

Nedavno je u Zagrebu preminuo akademik Ante Stamać koji je dio rane mladosti proveo u Križevcima, a na neki se način vratio u Križevce posljednjih godina svoga života, sudjelujući u radu Zavoda HAZU u Križevcima. U sjećanje na njega poslušat ćemo dio njegovoga predavanja o Antunu Nemčiću koje je održao u Gradskoj vijećnici u Križevcima 1. ožujka 2013. godine neposredno nakon otvaranja Zavoda HAZU a prigodom 200. obljetnice rođenja Antuna Nemčića.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga o položaju žena na Bliskom istoku, roman o Džingis-kanu, te roman o sijamskim blizankama.

U Vijestima Krugova saznajemo kako Italija traži povrat slika svojih umjetnika koje je nakon Drugog svjetskog rata Ante Topić Mimara dopremio u Beograd, o dodjeli nagrada na 33. Salonu mladih, o Rječniku stopljenica, te o obilježavanju 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle u Varaždinu. U Križevcima se u četvrtak održava humanitarni koncert, u subotu godišnji koncert križevačkih puhača, a govorimo i o programu Kluba kulture do kraja godine.

Na današnji datum rođeni su Rođen Werner von Siemens, Svetozar Borojević i Johann Wolfgang Döbereiner, sir Francis Drake krenuo je na put oko svijeta, Abel Tasman otkrio je Novi Zeland… Umrli su Victor Grignard, Donatello, Alexander Selkirk, Vasilij Kandinski i August Šenoa.

U Svemirskom kutku govorimo o Johnu Glennu koji je nedavno preminuo u 96. godini, o Buzzu Aldrinu koji se u 87. godini vratio s Južnog pola ali u bolnicu, o Geminidima i o položaju planeta na nebu.

U Zanimljivostima saznajemo koje je najosamljenije kopno na svijetu i završavamo nekim “ovovremenim” mislima Heinricha Heinea koji je rođen na datum emisije 1797. godine.

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo Azru i Branimira Štulića, Teda Nugenta, klapu Pasika, Davida Bowiea te glazbu Georga Gershwina.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1133 emitira se 13. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 17. prosinca od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.