Nada Domitrović: Uvijek sam radila u pozadini, nisam bila medijski eksponirana, a svoj ću put i dalje usmjeravati prema svojoj ovozemaljskoj misiji

dg-nada-domitrovic-2_dobrotvorka_godina_zamah_2016NOMINIRANA ZA DOBROTVORKU GODINE Nada Domitrović, jedna je od osnivačica današnje Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ Križevci nominirana je za nagradu Dobrotvorka 2016. godine koju dodjeljuje regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah.

Nada je samohrana majka djevojke od 34 godine s intelektualnim teškoćama te je prije 26 godina, kada je osnovana Udruga, uvidjela da roditeljima djece s teškoćama u razvoju treba pomoć i podrška u skrbi za njihove članove.

Teta Nada, kako je svi u Udruzi zovu, je u jednom mandatu bila predsjednica Udruge, u dva mandata tajnica, a u posljednje vrijeme obavlja poslove voditeljice Kluba „Maslačak“ koji djeluje unutra Udruge i članice Upravnog odbora. Od osnivanja Udruge do danas je uložila bezbroj volonterskih sati u „borbu“ za prava osoba s intelektualnim teškoćama.

– Kandidirala me udruga Maslačak, uvijek sam radila u pozadini, nisam bila medijski eksponirana, a ja ću svoj put i dalje usmjeriti prema svojoj ovozemaljskoj misiji, žrtvujem i dajem doprinos široj društvenoj zajednici, a naročito potrebitima – osobama s invaliditetom, obespravljenima, siromašnima. Godinama sam volontirala i kao osoba sam se nadogradila upravo kroz društveni rad – ispričala nam je teta Nada.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice rada Udruge dodijeljena joj je Zahvalnica za 25 godina aktivnog članstva i volontiranja. Za 20. godišnjicu Udruge sudjelovala je kao autor u obilježavanju obljetnice izradom teksta i objavom publikacije Naših dvadeset (20) godina. Teta Nada ima status roditelja njegovatelja, ali uz skrb za svoju kćer svakodnevno radi na senzibilizaciji zajednice o osobama s intelektualnim teškoćama te ukazuje na njihove mogućnosti, ali i potrebe.

Sudjelovala je u izradi dokumenata važnih za rad Udruge, a zalaže se i za gradsku i županijsku strategiju za osobe s intelektualnim teškoćama. Teta Nada je inicijator brojnih ideja koje su prerasle u projekte putem kojih se doprinijelo boljoj kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama, a njenih 26 godina aktivnog rada i isto toliko volontiranja zaslužuje pohvalu i vrijedno je divljenja.

Jedna od njenih ideja i zagovaranja Udruge koje je i ostvareno je dobivanje od Grada Križevaca stambene kuće na korištenje. Nakon obnove dobivene kuće stvoreni su bolji uvijeti za skrb o osobama s intelektualnim teškoćama u velikoj mjeri zahvaljujući teti Nadi. Na taj način Udruga i teta Nada doprinose deinstitucionalizaciji osoba s intelektualnim teškoćama i probijaju puteva dostojanstvenog života s otvorenim mogućnostima za svoje članove u usvajanju novih znanja i vještina svakodnevnog življenja koji njihove živote čini bogatijima u čemu i teta Nada svakodnevno daje svoj doprinos.

– Sretna sam zbog nominacije i zahvaljujem se svima koji će glasati za mene – kroz vedri glas priča nam križevačka kandidatkinja za dobrotvorku godine.

Glasati možete do 5. prosinca 2016. putem internet stranice Dobrotvorka godine, a kandidatkinja s najviše glasova bit će proglašena dobrotvorkom godine na svečanosti u Muzeju Mimara, 14. prosinca 2016. u 18 sati.(ePodravina.hr)

Vezano
1 komentar
 1. kaja piše:

  A, što reći o “teti Nadi”; a da ne bude ponavljanje?!
  Uz cijeli angažman za druge, dovoljno se prisjetiti, kako je teško- mukotrpno svakodnevno živjeti sa svojim kćeri s intelektualnim poteškoćama. Zamislite takav život od 0-24 h.
  Uz sve to, nikad je nisam vidjela zabrinutu, mrzovoljnu, ljutu, naprotiv uvjek me fascinira ta njena razigranost i veselje. To me uistinu potiče da prestanem “drviti” oko svakodnevnih malih sitnica. Jer, reko bi se : Od gorega uvjek ima i gore!
  Teti Nadi, od srca želim, da postane Dobrotvorka godine, jer ona to uistinu i zaslužuje.
  Sretno!

Komentari su zatvoreni.