Križevački učitelji na Proljetnoj školi HPKZ-a održali predavanje o kombiniranim razrednim odjelima

Hrvatski pedagoško-književni zbor u suorganizaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba organizirao je u Opatiji od 27. do 29. ožujka 2017. Proljetnu školu – državni stručni skup za odgojitelje, učitelje, nastavnike, profesore, ravnatelje i stručne suradnike. Kao jedini predstavnici iz Koprivničko-križevačke županije na skupu je sudjelovalo dvoje križevačkih učitelja savjetnika, Emina Baričević iz OŠ Sveti Petar Orehovec, PŠ Gregurovec te Tihomir Pleša iz OŠ Ljudevita Modeca, PŠ Vojakovački Osijek.

Tema ovogodišnje Proljetne škole bila je Profesionalni razvoj usmjeren na zahtjevne i stresne zadaće odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika. Polaznici su imali prilike slušati predavanja i prisustvovati radionicama o raznim vrstama i izvorima stresa s kojima se susreću današnji odgojno-obrazovni djelatnici: zlostave u obiteljima učenika, vršnjačko nasilje, ocjena kao imperativ i stres, nacionalni ispiti, različiti uvjeti rada, suradnja s roditeljima i sl. U svim tim situacijama nužna je međusobna suradnja svih dionika odgojno-obrazovnog procesa.

Baričević i Pleša održali su predavanje–prikaz u okviru glavne teme skupa. Njihova tema bila je Rad u kombiniranim razrednim odjelima. Ovakav oblik rada vrlo je zastupljen u hrvatskim školama. U Koprivničko-križevačkoj županiji gotovo 30% učitelja radi u kombiniranim odjelima, što je značajan broj. S druge strane, ovakvom obliku rada posvećuje se izuzetno mala ili gotovo nikakva pažnja.

Na učiteljskim fakultetima se samo spominje kao jedan od oblika organizacije rada, literatura je vrlo oskudna u tom području, a i stručna usavršavanja za učitelje koji rade u tzv. kombinaciji su vrlo rijetka. Sve to utječe na činjenicu da su učitelji u kombinaciji pod stalnim stresom. Uz već navedene zahtjeve s kojima se susreće svaki učitelj, oni se moraju uglavnom sami snalaziti kako bi njihov rad u kombinaciji bio što uspješniji i kvalitetniji. Učiteljica Baričević i učitelj Pleša ujedno su i voditelji županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave za križevačko područje te im je cilj, u okviru stručnih usavršavanja koja organiziraju, posvetiti pažnu i radu u kombiniranim razrednim odjelima.

Kombinirani razredni odjel je vrsta razrednog odjela u kojem jedan učitelj radi istodobno s dva, tri ili četiri razreda. Takva organizacija nastave zastupljena je u manjim sredinama, rurarlnim područjima, otocima i sl. Zbog malog broja učenika u pojedinom razredu, razredi se spajaju u kombinacije. Najčešće su i materijalni uvjeti u tim školama ispodprosječni, što dodatno otežava rad. Potrebna je velika umješnost i kreativnost da se u ovakvim uvjetima rada izvodi nastava koja je u potpunosti u skladu s metodičko-didaktičkim principima koje zahtijeva suvremena nastava.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.