Branko Hrg najavio manji proračun grada Križevaca za 2017. godinu

img_4185_sjednica_kolegija_gradonacelnika_branko_hrg_2016-11KOLEGIJ GRADONAČELNIKA Križevački gradonačelnik Branko Hrg najavio je u ponedjeljak na sjednici kolegija kako će u 2017. godini gradski proračun biti smanjen.

S obzirom da se sljedeće godine održavaju lokalni izbori, Hrg je svoj prijedlog potkrijepio objašnjenjem kako se nije išlo u pravcu nerealnog dizanja proračuna radi lakih političkih poena ili napuhanih predizbornih obećanja.

S druge strane, treba istaknuti kako je ove godine u Križevcima realiziran europski projekt u iznosu od 37 milijuna i 500 tisuća kuna, a radi se o Razvojnom centru i tehnološkom parku koji je nedavno otvoren. Iznos tog projekta povećao je još uvijek aktualan križevački proračun na više od 80 milijuna kuna, a s obzirom da u 2017. još uvijek nema odobrenih EU projekata na vidiku, proračun bi se trebao smanjiti na projiciranih 53 milijuna kuna.

Ipak, pozitivna je činjenica kako grad Križevci nemaju kreditnih zaduženja, gradske ustanove također nisu u kreditnim obvezama, a čime se otvara veliki prostor za moguća investicijska kreditiranja u narednim mandatima.

Hrg je iznio informaciju kako su grad Križevci aplicirali na četiri nova EU projekta vrijedna sveukupno 20 milijuna kuna čime bi nastavili odličnu praksu projektnih financiranja iz europskih izvora. Pomalo ostaje žal što javnost nema previše informacija o kojim se projektima radi i kako bi možebitno utjecali na njihove živote.

Najavio je križevački gradonačelnik i projekt Aglomeracija u vrijednosti od 150 milijuna kuna koji bi se trebao početi realizirati početkom 2018. godine. Križevci bi taj projekt trebali provoditi u partnerstvu s Komunalnim poduzećem, ali tu je još uvijek prisutan problem izdvajanja vodnih djelatnosti izvan Komunalnog poduzeća u novu tvrtku gdje probleme stvara sveprisutni načelnik općine Kalnik Mladen Kešer.

Prema Dnevnom redu kolegija usvojeni su i Financijski planovi i Programi rada za 2017. godinu ustanova, škola, vrtića i udruga s područja Grada.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.