Preporuka mjeseca – povijesna fikcija? Povijesna fikcija!

15102108_10202459099274253_118256697_o_knjizevni_kutak_josip_martincic_wolf_hall_hilary_mantelZa ovaj mjesec odlučio sam preporučiti meni vrlo drag, jedan od najdražih romana koji nije jako poznat u Hrvatskoj, a za to krivim to što je moderan i vrlo povezan sa samom idejom Britanskog otočja. “Wolf Hall” Hilary Mantel je izvrstan roman koji spada u žanr povijesne fikcije.

Povijesna fikcija je jedan od onih žanrova koji su bili otpisani kao zaboravljeni, jer su se koristili za približavanje povijesnih zbivanja i ličnosti današnjem društvu. Ova knjiga to ne želi napraviti, već uspješno pokazuje kompleksnost svake situacije. Povijest živi.

Novi pristup ovom žanru je taj što Mantel odlučuje ispričati svima dobro poznatu priču o Henriku VIII. i njegovih šest žena kroz oči njegove desne ruke, Thomasa Cromwella. Često zaboravljen ili prikazan kao jednodimenzionalan zločinac, Mantel odlučuje da će ova priča pokazati sasvim drugu stranu, priču koja počinje Cromwellovim djetinjstvom. Kroz njegove odnose s drugim likovima čitatelj saznaje sve što treba znati o ovom liku. Crowell je vrlo inteligentan, manipulativan i spreman učiniti sve da se pokaže vjernim. Pitanje je, hoće li ga sve te spletke doći glave ili će on na kraju opstati kao jedina konstanta u vremenu promjena.

Knjiga je nešto dulja, istina, ali se lako čita i vrlo lako uvuče čitatelja u priču kroz bogate opise lokacija i likove koji su uistinu razvijeni i interesantni. Raznorazne spletke i promjene odnosa među likovima donose uzbuđenje. Vrhunski napisan roman, i autoričin spisateljski stil zaista paše mojem načinu čitanja.

Ja imam još jednu osobnu vezu s ovim romanom. Naime, jedan od dvoraca opisan u ovoj priči, palača Beaulieu, koju je otac Anne Boleyn prodao kralju Henriku i u kojoj je on često provodio svoja ljeta do godine kada je tamo zatočio svoju sestru, Bloody Mary Tudor, danas je škola. Ja sam u ljeto 2012. dobio punu stipendiju te škole, New Hall, i tamo proveo treći i četvrti razred srednje škole.

Preporučujem ovu knjigu svakom anglofilu, ljubitelju povijesti i bilo kome tko je zainteresiran naučiti kako priča treba teči. Ova je knjiga ne samo lekcija povijesti, nego i lekcija spisateljstva.

Ugodno čitanje, u ove hladne dane sklupčajte se na neko toplo i ugodno mjesto i otkrijte što je Hilary Mantel dodala poznatim povijesnim ličnostima tako uspješno da je priča zaslužila nekoliko nagrada, uključujući i nagradu Man Booker, bila najprodavaniji roman 2009., i koju BBC adaptirao u mini TV seriju koja je nedavno bila nedjeljom popodne na HRT2.

Vezano

Komentari su zatvoreni.