Sutra predstavljanje knjige ‘Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj’

povijest_knjiznica_i_knjiznicarstva_u_hrvatskojPovodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva na predstavljanje knjige “Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj” dr.sc. Josipa Stipanova, koje će se održati u ponedjeljak, 24. listopada 2016. u multimedijskoj dvorani knjižnice s početkom u 12 sati. Ova je knjiga u prvom redu potpun, cjelovit  i u određenom smislu višestran prikaz povijesti hrvatskih knjižnica, uključujući i bitne odrednice hrvatskoga knjižničarstva kao struke i kao djelatnosti. Ulazak na predstavljanje je slobodan.

Uz gostovanje autora dr.sc. Stipanova, osvrt na projekt nove Knjižnice u Križevcima dat će v.d. ravnateljice Marjane Janeš-Žulj. Popratni program obuhvatit će turističko predstavljanje Grada Križevaca i okolice od strane Olinke Gjigaš, Gorana Pavičić predstavit će križevačku čokolateriju, socijalno poduzeće “Hedona”, a zatim će posjetitelji moći razgledati prostor gradske knjižnice te Spomeničke knjižnice Grkokatoličke katedrale u Križevcima, prema dogovoru sa Željkicom Hrlec.

Budući da je riječ o povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, prikaz njihova nastanka i razvoja te cjelokupan povijesni, društveni i kulturološki proces, slijedi uobičajen povijesni tijek, počevši od prvih hrvatskih knjižnica u ranom srednjem vijeku pa do današnjih dana. Jer, nedvojbeno je da su hrvatske knjižnice bitan i prepoznatljiv, jedinstven i nezamjenjiv element i čimbenik hrvatske povijesti, napose kulturne u najširem smislu. Autor se na više mjesta u knjizi referira i spominje povijest knjižnica u Križevcima, od knjižnice Pavlinskog reda, spomeničke knjižnice Grkokatoličke biskupije, knjižnice VGU-a do Ilirske čitaonice te današnje Gradske knjižnice “Franjo Marković”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.