Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1123

doc-dr-sc-monica-priante-na-znanstvenom-skupu-o-mirku-bogovicu-6-svibnja-2016-foto-dejan-pernjak
Doc. dr. sc. Monica Priante na znanstvenom skupu o Mirku Bogoviću 6. svibnja 2016. ( foto: Dejan Pernjak)

Na početku emisije slušamo snimku predavanja doc. dr.sc. Monice Priante, s Odjela za povijest na Hrvatskom Katoličkom sveučilištu u Zagrebu održanoga 6, svibnja 2016. na znanstvenom skupu u organizaciji Povijesnog društva Križevci i Zavoda HAZU iz Križevaca posvećenom Mirku Bogoviću, pjesniku i političaru koji je osnovnu školu završio u Križevcima.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga o našem otuđenju od prirode, opet jedno djelo Stephena Kinga i roman Venka Andonovskog.

Vijesti Krugova će nam reći da je na internetu dostupna arhiva svih postava Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, da križevački ogranak Matice Hrvatske priprema predstavljanje jedne knjige, da križevački Teatar Kvark traži nove glumce, da se u Muzeju policije otvara izložba umjetnosti varanja i što je nedavno pronađeno na istom mjestu gdje je svojedobno pronađeno antičko “računalo”,

Na današnji datum rođeni su Vjekoslav Kaleb, Janko Vuković Podkapelski i Google, Jean-François Champollion objavio da je dešifrirao “kamen iz Rosette”, otvorena je prva željeznička pruga na svijetu na kojoj je vozila parna lokomotiva, časopis Annalen der Physik primio je Einsteinov članak u kojem se prvi put spominje jednadžba E=mc², počela je proizvodnja Fordovog Modela T, zaplovio je brod “Queen Elizabeth”, umrli su Ivan Gončarov, Edgar Degas i papa Urban VII.

U Svemirskom kutku govorimo o najnovijim problemima astronautike u svijetu, o rendgenskom zraČenju s Plutona, a kao i uvijek spomenut ćemo položaje nekih istaknutih svemirskih tijela na našem nebu.

U Zanimljivostima ćemo podsjetiti astrologe da je već krajnje vrijeme da ažuriraju svoje nebeske karte, iako im ni to neće mnogo pomoći da se približe znanosti, a završit ćemo citatom Marcela Prousta.

Poneki je glazbeni prilog vezan uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo glazbu Boba Dylana, grupa “Pavel”, “Bijelo dugme” i “Smak” te uvodnu skladbu iz musicla “Kosa”.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1123 emitira se 27. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 1. listopada od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.