Novi domar se razumije u grijanje i tehnikalije, ali i u Ustav i Statut

Križevačka uprava pri zapošljavanju striktno poštuje procedure. Zakon o o službenicima i namještenicima je takav, mora se testirati znanje temeljnih propisa grada i države – kaže Stručna služba

“U Gradskoj upravi ta osoba vodi brigu o održavanju i uređenju dvorišta, centralnom grijanju, tehničkoj ispravnosti i sigurnosti vozila, kontrolira ulaz i izlaz stranaka iz zgrade Grada i Ureda državne uprave…- dio je djelatnosti domara u Stručnoj službi Grada Križevaca, naveden u tekstu javnog natječaja za prijam domara-namještenika.
Međutim, aspiranti na tu funkciju, a prijavilo ih se osmero, mogu samo sanjati da će raditi, ako neće poznavati Ustav RH i Statut Grada Križevaca! Takav je zahtjev, naime, formuliran u natječaju, uz uvjete o stručnoj spremi (završenoj gimnaziji), hrvatskom državljanstvu, zdravstvenoj sposobnosti te nekažnjavanju, pa su kandidati bili dužni proučiti za većinu građana, pa i političara, ipak apstraktnu literaturu.

No, ono što je njima koji se natječu za posao možda smiješno, jer za “pomaganje popuniti tiskanice, nabavljati uredski materijal, pa i otpremati poštu” (dodatne djelatnosti domara) osim elementarne pismenosti moraju vjerojatno znati i što, primjerice, radi Vrhovni sud kao i koje su instance lokalne vlasti, križevačkoj Stručnoj službi to je nužda na koju je tjera Zakon o službenicima i namještenicima.

Stalna potreba

– Svi kandidati koji se zapošljavaju u lokalnoj samoupravi moraju se testirati, a obzirom na to da budući namještenik treba upućivati stranke u urede gradske i državne uprave, potrebno je da pokaže osnove znanja iz Ustava kao temeljnog propisa države te Statuta kao temeljnog propisa Grada – odgovaraju, dodajući da se domar traži nakon smrti dugogodišnjeg lani. Dosad su se ti poslovi obavljali po mogućnostima i raspoloživosti ljudi, preko zaposlenih u javnim radovima, a novi domar bit će zaposlen na 6 mjeseci, nakon čega će se procijeniti postoji li potreba stalnog zapošljavanja ili će opet biti preraspodjela. Pisano testiranje i intervju za križevačkog domara bili su u utorak, a tko je od njih prošao kandidatima će biti javljeno u roku od 45 dana. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.