Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1114

Dr. sc. Branko Hanžek govori o dr. Vladimiru Srećku Vrkljanu 30. lipnja 2016. u Sv. Petru Orehovcu (foto: Martin Vujić)
Dr. sc. Branko Hanžek govori o dr. Vladimiru Srećku Vrkljanu 30. lipnja 2016. u Sv. Petru Orehovcu (foto: Martin Vujić)
Dr. sc. Branko Hanžek govori o dr. Vladimiru Srećku Vrkljanu 30. lipnja 2016. u Sv. Petru Orehovcu (foto: Martin Vujić)

Slušamo treći nastavak predavanja o Vladimiru Srećku Vrkljanu, prvom hrvatskom kvantnom fizičaru, koji se rodio u Sv. Petru Orehovcu 26. kolovoza 1894. godine. Predavanje je 30. lipnja u osnovnoj školi u Svetom Petru Orehovcu održao dr. sc. Branko Hanžek iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza. Organizatori su bili Zavod HAZU iz Križevaca i Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec. U ovom dijelu snimke predavanja upoznajemo se s Vrkljanovim znanstvenim radom.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga o kulturi, povijesti i politici područja oko Crnoga mora, te romani ciparske spisateljice Myrto Azine Chronidi i Nizozemca Hermana Kocha. Otkrivamo i raspored projekcija filmova ovaj tjedan u multimedijskoj dvorani.

U Vijestima Krugova saznajemo da je umro književnik Slobodan Novak, da se u Americi Pokemoni kriju po muzejima, o građanskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj, o problemima trećih programa nacionalnog radija i televizije, o prestanku proizvodnje videorekordera, o prvom putovanju solarnog zrakoplova oko svijeta, o novoj članici CERN-a, te o uspjesima naših mladih informatičara na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi.

Na današnji datum rođeni su George Bernard Shaw, Aldous Leonard Huxley, James Lovelock, Blake Edwards, Stanley Kubrick… proglašena prva nezavisna država u Africi, Lazar Ludvig Zamenhof je izdao prvu knjigu o esperantu na ruskom jeziku, hrvatski jezik u potpunosti uveden kao službeni jezik u Dalmaciji, spomenik banu Jelačiću uklonjen sa središnjeg zagrebačkog trga, potres uništio Skopje… umrli su posljednji vladar Inka, Henri Lebesgue, George Horace Gallup…

U Svemirskom kutku govorimo o nekim astronautičkim događajima na datum 26. srpnja, o svemirskoj sondi Juno, o potrazi za devetim planetom, te o trenutačnim položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu…

U Zanimljivostima iznosimo neke zanimljive činjenice o mačkama koje su primijetili ne samo znanstvenici nego i uzgajivači, a emisiju završavamo mislima Carla Gustava Junga, rođenog na datum emisije.

Većina glazbenih priloga vezana je uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo J.J. Calea, Julie Covington, grupe The Rolling Stones i Queen, te glazbu Richarda Wagnera.

Ne dirajte mi krugove broj 1114 emitira se 26. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 30. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.