Razvojni centar u Križevcima: Najveći tehnološki park u Hrvatskoj otvara se u rujnu

Foto: http://lider.media
Razvojni centar u Križevcima
Foto: http://lider.media

Najveći hrvatski tehnološki park bit će otvoren polovinom rujna u Križevcima radi poticanja razvoja poduzetništva, konkurentnosti i inovativnosti te povezivanja obrazovnih, znanstvenih i gospodarskih institucija. Razvojni centar i tehnološki park (RC-TP) bit će mjesto rada potencijalnih poduzetnika u predinkubacijskoj fazi, poduzetnika početnika, poduzetnika u fazi rasta i razvoja iz Križevaca te onih iz drugih sredina.

Tehnološki park u Križevcima prema našoj je procjeni 2000 metara četvornih veći od onoga u Rijeci i 4000 metara četvornih veći od osječkoga – kaže Tihomir Hodak, direktor Križevačkoga poduzetničkog centra, ističući da će tijekom prve tri godine najamnina poslovnog prostora stajati dva eura po četvornome metru, a poduzetnici će imati mentorsku i savjetodavnu potporu, dobit će i pomoć u promidžbi, projekt upravljanja kvalitetom prema ISO-u 9000, potpore za inovacije i njihovu komercijalizaciju, zajedničke projekte i klastere… Dvadeset poduzetnika već je pokazalo zanimanje, a prednost imaju četiri industrije – prehrambena, metaloprerađivačka, drvoprerađivačka i ICT. Poslije njih na redu su tvrtke s više novootvorenih radnih mjesta te one usmjerene na inovacije. Jedan od ciljeva RC-TP, kojim upravlja stručni tim u kojem su Tihomir Hodak i Kristina Vrhovec-Žohar, jest zaposliti mlade, a Hodak ističe i osnivanje učeničke tvrtke.

– Jedan od konkretnih koraka u suradnji sa znanstvenim i obrazovnim institucijama jest osnivanje učeničke tvrtke koja će imati modul u Tehnološkom parku u kojemu će održavati tržišno orijentiranu stručnu praksu koncipiranu na proizvodnji robe za tržište. Tako ćemo konkretno, praktičnim znanjem, obrazovati buduće obrtnike i biti im poslovna logistika iskustvom i kontaktima – kaže Hodak.

Nositelj i investitor gradnje i osnivanja RC-TP-a jest Grad Križevci, čiji su partneri Visoko gospodarsko učilište Križevci i Križevački poduzetnički centar. Vrijednost investicije je veća od 37 milijuna kuna, od kojih je 34,214.000 kuna nepovratnih sredstava. Projekt je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu Operativnog programa ‘Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.’ i ostvaren je pod vodstvom Darka Masneca, pročelnika za gospodarstvo Grada Križevci.

Projekt je dio programa ‘Stvaranje preduvjeta za održivu podršku razvoju konkurentnosti gospodarstva i za daljnji razvoj tehnološke infrastrukture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj’, stoga je dogovorena suradnja s Visokim gopodarskim učilištem, Srednjom strukovnom školom u Križevcima te Fakultetom organizacije i informatike Varaždin. (LM)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.