Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Održan okrugli stol o prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima

PUBLIKA_Multimedijski_kulturni_centar_KrizevciU utorak 7. lipnja 2016. godine u 13 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima održan je okrugli stol „Nasilne veze su bez veze“ – „Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima“ u okviru istoimenog projekta. Svrha događaja je bila osigurati  bolji protok informacija između institucija i lokalne zajednice u području nasilja u partnerskim odnosima mladih i unaprijediti provođenje preventivnih programa u Koprivničko-križevačkoj županiji. Moderatori okruglog stola bili su Dino Varga i Kristijan Pečarić, učenici Srednje gospodarske škole Križevci.

Na okruglom stolu su o radu i suradnji institucija, OCD-a i lokalnih vlasti u  prevenciji nasilja  govorili: Kristina Frtalić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci koja je govorila o postupanju Centra prilikom dojave o nasilju;  Valerija Golubić, službenica za mololjetničku delikvenciju Policijske uprave Koprivničko-križevačke govorila je o postupanju policije prilikom dojave te prezentirala nekoliko slučajeva nasilja među mladima koji se u večini slučajeva odnose na vrijeđanja putem društvenih mreža, prijetnji i uhođenja; Dario Car, predsjednik Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije govorio je o izradi lokolanog programa za mlade te mogućnosti uključivanja mladih; Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca govorio je o mogućnostima  suradnje i podrške lokalne uprave prevencijskim programima; Sanela Štubelj, prof.psihologije Gimnazije I.Z.Dijankovečkoga Križevci te psihologinja u savjetovalištu za žrtve nasilja udruge HERA govorila je o posljedicama koje nasilje ostavlja na žrtve.

Osim predstavnika institucija i organizacija na okruglom stolu sudjelovali su i učenici: Petra Balija, učenica 2.b razreda Gimnazije Fran Galović Koprivnica; Kristina Donč i Nikolina Boci, učenice Srednje Gospodarske škole Križevci; Emilija Kovač i Katarina Lovaković, učenice Strukovne škole Đurđevac. Učenici i učenice srednjih škola govorili su o potrebi ojačavanja uloge mladih u radu na prevenciji te su predstavili aktivnosti koje su provodili i koje su se pokazale učinkovite u prevenciji i sprječavanju nasilja u partnerskim vezama mladih.

Na okruglom stolu također su predstavljene aktivnosti provedene u okviru projekta, uključujući i prezentaciju brošure za mlade i kratkog filma na temu kvalitetnih i štetnih veza za koji su scenario napisali i u kojem sudjeluju učenici i učenice partnerskih škola na projektu.

Okrugli stol je dio projekta Nasilne veze su bez veze – Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima. Projektom  želimo doprinijeti učinkovitoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima, stvaranju nulte tolerancije na nasilje te unaprjeđenju suradnje organizacija civilnog društva i institucija u provođenju učinkovitih programa koji se bave prevencijom i sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih.

Projekt se provodi na nacionalnom nivou kroz edukaciju stručnjaka i stručnjakinja, a aktivnosti osnaživanja usluga psihosocijalne pomoći, edukacija vršnjaka i njihov rad na prevenciji u školama i osnaživanje suradnje različitih dionika provodi se u Koprivničko–križevačkoj županiji u partnerstvu CESI, Udruge HERA, Srednje gospodarske škole Križevci i Strukovne škole Đurđevac. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

wpDiscuz