Održan okrugli stol o prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima

PUBLIKA_Multimedijski_kulturni_centar_KrizevciU utorak 7. lipnja 2016. godine u 13 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima održan je okrugli stol „Nasilne veze su bez veze“ – „Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima“ u okviru istoimenog projekta. Svrha događaja je bila osigurati  bolji protok informacija između institucija i lokalne zajednice u području nasilja u partnerskim odnosima mladih i unaprijediti provođenje preventivnih programa u Koprivničko-križevačkoj županiji. Moderatori okruglog stola bili su Dino Varga i Kristijan Pečarić, učenici Srednje gospodarske škole Križevci.

Na okruglom stolu su o radu i suradnji institucija, OCD-a i lokalnih vlasti u  prevenciji nasilja  govorili: Kristina Frtalić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci koja je govorila o postupanju Centra prilikom dojave o nasilju;  Valerija Golubić, službenica za mololjetničku delikvenciju Policijske uprave Koprivničko-križevačke govorila je o postupanju policije prilikom dojave te prezentirala nekoliko slučajeva nasilja među mladima koji se u večini slučajeva odnose na vrijeđanja putem društvenih mreža, prijetnji i uhođenja; Dario Car, predsjednik Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije govorio je o izradi lokolanog programa za mlade te mogućnosti uključivanja mladih; Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca govorio je o mogućnostima  suradnje i podrške lokalne uprave prevencijskim programima; Sanela Štubelj, prof.psihologije Gimnazije I.Z.Dijankovečkoga Križevci te psihologinja u savjetovalištu za žrtve nasilja udruge HERA govorila je o posljedicama koje nasilje ostavlja na žrtve.

Osim predstavnika institucija i organizacija na okruglom stolu sudjelovali su i učenici: Petra Balija, učenica 2.b razreda Gimnazije Fran Galović Koprivnica; Kristina Donč i Nikolina Boci, učenice Srednje Gospodarske škole Križevci; Emilija Kovač i Katarina Lovaković, učenice Strukovne škole Đurđevac. Učenici i učenice srednjih škola govorili su o potrebi ojačavanja uloge mladih u radu na prevenciji te su predstavili aktivnosti koje su provodili i koje su se pokazale učinkovite u prevenciji i sprječavanju nasilja u partnerskim vezama mladih.

Na okruglom stolu također su predstavljene aktivnosti provedene u okviru projekta, uključujući i prezentaciju brošure za mlade i kratkog filma na temu kvalitetnih i štetnih veza za koji su scenario napisali i u kojem sudjeluju učenici i učenice partnerskih škola na projektu.

Okrugli stol je dio projekta Nasilne veze su bez veze – Prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima. Projektom  želimo doprinijeti učinkovitoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima, stvaranju nulte tolerancije na nasilje te unaprjeđenju suradnje organizacija civilnog društva i institucija u provođenju učinkovitih programa koji se bave prevencijom i sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih.

Projekt se provodi na nacionalnom nivou kroz edukaciju stručnjaka i stručnjakinja, a aktivnosti osnaživanja usluga psihosocijalne pomoći, edukacija vršnjaka i njihov rad na prevenciji u školama i osnaživanje suradnje različitih dionika provodi se u Koprivničko–križevačkoj županiji u partnerstvu CESI, Udruge HERA, Srednje gospodarske škole Križevci i Strukovne škole Đurđevac. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Da, “Nasilne veze su bez veze”, drago mi je da se počelo sve više govoriti o nasilnim vezama mladih. Zapravo cjelokupno društvo je “oguglalo” na nasilje. Mislim da su mediji svih vrsta, ponajviše pridonjeli tome. Tko ima medije ima i vlast, jer oni “kroje” javno mijenje. Postalo je normalno, da su svi Dnevnici, zapravo crne kronike. Bombastične najave “što gore, to bolje”, pa smo svi na neki način mazohisti, jer “dobro” nije zanimljiva- poželjna vijest. A Politika, o tome je već smiješno i govoriti. Oni se zabavljaju, dobro zarađuju, žive na drugoj planeti, a realnost ih uopće i ne zanima. A, zašto i bi, kad im to dozvolimo, jer “drvimo” oko nekih beznačajnih stvari, a one krucijalne prolaze mimo nas. Mi odrasli uopće nemamo odgovornost, kakav primjer- šaljemo mladima? Jer smo normalne vrijednosti totalno izokrenuli. Kavo je to društvo u kojem su političari postali glavne zvijezde, početak i kraj svega, a zapravo bi trebali biti predstavnici biračkog tijela, koje ih je tamo biralo da rade za nas, za opće dobro. Ako, je po onome: Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje”, nismo ni svi mi amnestirani. Divim se svima uključenima u projekt, jer mi to daje ohrabrenje, da sve ipak nije tako crno… Svima puno uspjeha!

Komentari su zatvoreni.