Sprema se najmasovniji prosvjed u zadnjih 20 godina: ‘Obrazovanje je nacionalni interes!’

13321674_1068161456585393_685527095231957446_n_prosvjed_podrske_Cjelovita_kurikularna_reformaPod sloganima “Hrvatska može bolje” i “Struka ispred politike” u srijedu će se održati prosvjedi podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi u 12 hrvatskih gradova i najmanje pet svjetskih centara – Londonu, Berlinu, Budimpešti, Parizu i Šangaju. Peticiju podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi potpisalo je već više od 32.000 ljudi. U izjavi za tportal jedan od vođa prosvjeda, Mario Bajkuša ističe kako će se tražiti ostavka ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara te da Hrvatski sabor donese deklaraciju kojom će se obrazovanje proglasiti strateškim nacionalnim interesom.

Inicijativa Hrvatska može bolje koja okuplja učitelje i učiteljice, gotovo 200 udruga, sindikate SSSH, Maticu Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i druge, te razne pojedince najavila je na današnjoj konferenciji za novinare prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi.
– Obrazovanje je nacionalni javni interes! Nemar politike i institucija doveo je u pitanje obrazovnu reformu, ali i u pitanje su dovedeni i milijuni eura koje je Hrvatska imala na raspolaganju za povući iz Europske unije, naglasila je Eli Pijaca Plavšić iz Inicijative Hrvatska može bolje.

Poziv_prosvjed_Hrvatska_moze_bolje_KrizevciDa je obrazovna reforma hrvatski javni interes prepoznali su i građani diljem Hrvatske koji se na Međunarodni dan roditelja, u srijedu 1. lipnja organiziraju u više od 12 gradova te čak i u Londonu, Berlinu, Budimpešti, Parizu i Šangaju, kako bi jasno poručili da Hrvatska može bolje od aktualne političke garniture. Nikola Baketa zatražio je u ime Inicijative Hrvatska može bolje da Hrvatski sabor donese Rezoluciju o obrazovanju kojom se obrazovanje i reformu obrazovanja proglašava prioritetom.
– Dodatno, pozivamo na političku odgovornost ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara te tražimo njegovu ostavku. Pozivamo i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da preispita svoju odluku, naglasio je Baketa.

Tisuće ljudi najavljuju putem društvenih mreža dolazak na središnji zagrebački Trg bana Jelačića u srijedu, 1. lipnja, u 18 sati, kako bi dali podršku “kvalitetnoj provedbi reforme obrazovanja i Cjelovitoj kurikularnoj reformi bez političkih pritisaka”. Osim u Zagrebu, okupljanja će se održati u još 12 hrvatskih gradova.
– Mi želimo da proces izrade Cjelovite kurikularne reforme bude transparentan. Danas smo primili mail da javna rasprava počinje sutra i pozivamo sve zainteresirane i sve građane da se uključe u raspravu, istaknula je Ida Lohar, članica Stručne radne skupine za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost.

Svi oni nadaju se da će svojim akcijama spasiti obrazovanje da ne postane talac političke borbe. Voditelj ekspertne skupine Boris Jokić, koji je zbog pritisaka odstupio s pozicije, tvrdi kako su on i suradnici maltretirani od strane politike.(Index.hr)

IMG_6090_udruga_point_znak_adresa_prostor_marijana_detonija_34Među 12 hrvatskih gradova i Križevci: ‘Obrazovanje u potpunosti prepustiti struci!’

Pod nazivom “Križevci – Inicijativa Hrvatska može bolje – Cjelovita kurikularna reforma“ prošli je petak križevačka udruga P.O.I.N.T. na društvenoj mreži Facebook objavila poziv na okupljanje za koje je do sada interes pokazalo blizu 150 građana. Mjesto prosvjeda je ulica Antuna Gustava Matoša, ispred zgrade Glazbene škole Alberta Štrige, a vrijeme isto kao i drugdje diljem Hrvatske, u 18 sati.
– Smatramo kako je obrazovanje ishodišna točka oko koje je nužan društveni konsenzus, koja se u potpunosti mora prepustiti struci i u kojoj nema ni u jednom segmentu mjesta politikanstvu, istaknuo je koordinator križevačkog prosvjeda Mario Rajn, predsjednik udruge P.O.I.N.T., pozvavši na prosvjed učitelje, stručnjake, sindikaliste, roditelje i učenike, odnosno sve dionike koji otvoreno razumiju problematiku i opasnost uplitanja politike u isključivo stručna pitanja.(kž.info)

Poziv_prosvjed_Hrvatska_moze_bolje_Krizevci_plakat

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.