Branko Hrg: Kešer nas ucjenjuje, ali spremni smo za daljnje pregovore

vijece21_Gradsko_slucaj_komunalno_krizevci_hrSLUČAJ KOMUNALNO Na kraju rasprave vijećnici su sa 11 glasova donijeli zaključak da se pregovori nastave dalje, s ciljem mirnog spora, čime je najnoviji prijedlog nagodbe praktički odbačen.

Grad Križevci i dalje nemaju rješenje za izdvajanje djelatnosti vodoopskrbe i javne odvodnje iz Komunalnog poduzeća kojemu su većinski vlasnik. Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak raspravljalo se o novom prijedlogu općine Kalnik i njenog načelnika Mladena Kešera oko eventualne izvansudske nagodbe o podjeli Komunalnog.

Na kraju rasprave vijećnici su sa 11 glasova donijeli zaključak da se pregovori nastave dalje, s ciljem mirnog spora, čime je najnoviji prijedlog nagodbe praktički odbačen.
– Grad Križevci ima na čekanju dva velika projekta u vrijednosti od 350 milijuna kuna. Kešer nas ucjenjuje, ali spreman sam potpisati nagodbu samo zbog ulaganja u grad. Ovo je prevažno pitanje i stoga želim konsenzus svih vijećnika – izjavio je gradonačelnik Branko Hrg (HSS).

vijece21-1_Gradsko_slucaj_komunalno_krizevci_hrGradonačelnik konsenzus nije dobio s obzirom da se prije same rasprave za riječ javio Marijan Vuković (A-HSS) te predložio vijećnicima da se o Kešerovom prijedlogu uopće ne raspravlja vodeći se za kolegom iz SDP-a Davorom Konficom koji je naglasio kako vijećnici moraju dobiti usuglašenu verziju nagodbe o kojoj će dati svoj sud, a ne pregovarački dopis. Oporbeni vijećnici napustili su sjednicu za vrijeme točke dnevnog reda koja se ticala rasprave oko Komunalnog poduzeća, a sjednica se nastavila izlaganjem direktora Komunalnog Gorana Gregureka koji je još jednom kronološki objasnio cijeli slučaj.

Nakon što je donešen novi Zakon o vodama, do 31. prosinca 2013. godine sva komunalna poduzeća u Hrvatskoj trebala su izdvojiti vodne usluge u novu tvrtku. Komunalno poduzeće Križevci pokrenulo je postupak za izdvajanjem, za plan podjele glasali su svi članovi Skupštine osim načelnika Mladena Kešera koji zastupa općinu Kalnik, a ona ima 3 posto udjela u Komunalnom poduzeću. Kešer je podignuo tužbu radi pobijanja plana podjele, spor je izgubio, ali na presudu je uložio žalbu Visokom trgovačkom sudu u Bjelovaru gdje se predmet i dalje nalazi.

vijece21-2_Gradsko_slucaj_komunalno_krizevci_hrI dok su sva komunalna poduzeća u Hrvatskoj uskladila svoje usluge s novim zakonom i izdvojila vodne djelatnosti, „status quo“ u Križevcima nastavlja se dalje nauštrb građana i razvoja grada zbog općine čijih tri posto udjela u vlasništvu Komunalnog koči nove milijunske projekte. U novoj tvrtki koja bi se osnovala Kalnik želi udio od 18 posto vlasništva i zasada Kešer ne odustaje od tog uvjeta, tvrdeći kako brani interese svoje općine.

Teško je razaznati u cijelom sapunici tko koga zavlači, ali čini se kako načelnik općine Kalnik u ovoj situaciju razmišlja „politički“ kako nauditi oponentima bez obzira na posljedice. Objektivnih razloga koji bi objasnili trogodišnje odugovlačenje s rješenjem ove situacije u kojoj se svima nude financijska sredstva u milijunima za razvoj vodnih usluga – nema. S druge strane, vladajući HSS-ovi vijećnici traže zajednički jezik sa oporbenjacima iako imaju većinu čime se može stjeći dojam kako i oni kalkuliraju u ovom slučaju.

Prijedlog zadnje Kešerove nagodbe možete vidjeti ovdje. (ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.