Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1103

Druženje s Dijanom Dominis Prester (stoji prva desno) u Daruvaru nakon njenog predavanja 9. travnja 2016. (foto Martin Vujić)
Druženje s Dijanom Dominis Prester (stoji prva desno) u Daruvaru nakon njenog predavanja 9. travnja 2016. (foto Martin Vujić)
Druženje s Dijanom Dominis Prester (stoji prva desno) u Daruvaru nakon njenog predavanja 9. travnja 2016. (foto: Martin Vujić)

Prvih dvadesetak minuta emisije slušamo drugi dio predavanja prof. dr. sc. Dijane Dominis Prester na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, 9. travnja ove godine, pod naslovom Na putu k najvećem svjetskom gama-opservatoriju CTA. Usprkos tome što opasno gama zračenje iz svemira ne dopire do površine Zemlje, mi ga ipak na površini Zemlje možemo izučavati. Zašto i kako to možemo, pitanje je na koje slušamo odgovor u ovom dijelu predavanja.

Rubrika Novi naslovi u gradskoj knjižnici upoznaje nas s po jednim umjetničkim vodičem kroz povijest i djela, bugarskim avanturističkim romanom i žurnalističkom knjigom.

Oprema Perzeida na Strossmayerovom trgu spremna čeka prolaznike koji žele vidjeti tranzit Merkura (foto Martin Vujić)
Oprema Perzeida na Strossmayerovom trgu spremna čeka prolaznike koji žele vidjeti tranzit Merkura 9. svibnja 2016. (foto: Martin Vujić)

U Vijestima Krugova saznajemo o pronađenoj mumiji žene staroj 4.500 godina, o odlasku sa životne scene umjetnika Carla Fredrika Reuterswärda, o najčitanijoj elektroničkoj knjizi kod nas, o emigraciji Hrvata na Mjesec i Mars, te o nekim lokalnim događajima u proteklom tjednu: o kazališnoj predstavi i znanstvenom skupu o Mirku Bogoviću, o uspjehu pjevačkog zbora osnovne škole…

Na današnji datum rođeni su Fred Astaire, Augustin Jean Fresnel, Ivan Cankar, Claude Joseph Rouget de Lisle, Sid Vicious… Amerigo Vespucci krenuo je na svoje prvo putovanje u svijet koji će biti nazvan po njemu, a Kolumbo je bio već na svom četvrtom putovanju misleći da je u Indiji, pa je po njemu nazvan samo mali dio Novoga svijeta. Dovršena je transkontinentalna pruga koja je povezala istočnu i zapadnu obalu SAD-a, prva je nuklearna podmornica oplovila svijet pod vodom, Nelson Mandela postao predsjednik svoje države… Umrli su Antun Augustinčić, Thomas Young i Sir Henry Morton Stanley…

Perzeidi su omogućili promatranje tranzita Merkura svim gimnazijalcima u popodnevnom turnusu na parkiralištu pored gimnazije (foto Martin Vujić)
Perzeidi su omogućili promatranje tranzita Merkura svim gimnazijalcima u popodnevnom turnusu na parkiralištu pored gimnazije (foto Martin Vujić)

U Svemirskom kutku saznajemo o odgodi projekta ExoMars, analiziramo tranzit Merkura 9. svibnja, govorimo o položajima nebeskih objekata na večernjem nebu i o vidljivosti Međunarodne svemirske stanice.

U Zanimljivostima nastavljamo hvaliti jabuku, a završavamo mislima Nelsona Mandele.

Tranzit Merkura (mala crna točkica pri dnu Sunčevog diska) mogao se vidjeti čak i kad su naišli rijetki oblaci. Na Suncu je bilo i nekoliko pjega (foto Martin Vujić)
Tranzit Merkura (mala crna točkica pri dnu Sunčevog diska) mogao se teleskopom vidjeti čak i kad su naišli rijetki oblaci. Na Suncu je bilo i nekoliko pjega. (foto: Martin Vujić)

Glazbeni prilozi prate događaje i obljetnice, pa je tako na repertoaru glazba Dimitrija Tiomkina, Donovana, grupa U2 i VIS Idoli, Jadranke Stojaković i Đorđa Balaševića.

Ne dirajte mi krugove broj 1103 emitira se 10. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 14. svibnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.