‘Bow vs. Plectrum’ zatvorili 12. Culture Shock Festival

IMG_1155_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_HojsakDvojac koji čine Filip Novosel (tambura) i Tihomira Hojsak (kontrabas), poznati pod nazivom Bow vs. Plectrum imali su čast 16. travnja zatvoriti 12. Culture Shock Festival, koji se odvijao u prostoru križevačkog Kluba kulture. Ovaj duo jedinstvena je pojava, a toj posebnosti pridonose, osim neobičnog spoja instrumenata koji podrazumijevaju različit glazbeni kontekst u kojem se sviraju, i izniman talent i sviralačko umijeće Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka. Svoj glazbeni stil temelje na tradicionalnoj balkanskoj i slavonskoj glazbi s velikim udjelom jazza.

IMG_1168_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak IMG_1169_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_HojsakVažno je spomenuti da je Filip Novosel završio jazz akademiju u New Yorku koja je jedna od najvećih jazz institucija na svijetu. Sami potpisuju aranžmane poznatih narodnih pjesama, ali i također rade svoju muziku čijem stvaranju doprinose obojica. Nastupali su diljem svijeta i surađivali s mnogim istaknutim glazbenicima, od kojih je možda najzvučnije ime s tog popisa Vlatko Stefanovski, s kojim su surađivali u obradi poznatih makedonskih pjesama.

IMG_1165_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak IMG_1157_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_HojsakTrenutno su pod ugovorom s Croatia Recordsom, a nedavno su izdali spot za pjesmu koja nosi ime kao i sam duo, „Bow vs. Plectrum“. Ovih dana im je izišao istoimeni album prvijenac, na kojem se nalazi osam pjesama, od čega su četiri autorske, a četiri tradicionalni ili jazz standardi. Na albumu gostuju velika glazbena imena kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov i Žan Tetičkovič.

IMG_1164_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak IMG_1156_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_HojsakKoncertna publika je ugodno popunila Klub kulture i time je na dostojanstven način obilježen kraj festivala koji je proteklih tjedana unosio glazbenu raznolikost te živost uz radionice, tribine, poeziju i predstave i time uveselio i inspirirao otprilike dvije tisuće građana koji su posjetili festivalska događanja.

IMG_1160_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak IMG_1153_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_HojsakOvaj festival iz godine u godine dokazuje s kolikim nestrpljenjem i željom građani iščekuju pojavu poznatih lica i koliko im je drago što se netko u ovom gradu brine i za uzdizanje kulture na novu, inovativnu razinu. Sve se to može zahvaliti udrugama P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. koje već 12 godina nesebično rade na promicanju kulture i možda drugačijeg mišljenja od onog koje danas dominira našim društvom.

IMG_1159_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak IMG_1171_Gudalo_Trzalica_Bow_Plectrum_Filip_Novosel_Tihomir_Hojsak

Vezano

Komentari su zatvoreni.