Krešo Beljak je novi predsjednik HSS-a

beljak_02_kreso_hss_predsjednik_izbori_2016Krešo Beljak izabran je za novog predsjednika Hrvatske seljačke stranke. U drugom krugu izbora na izbornoj skupštini bili su Beljak i Nenad Matić. Dosadašnji predsjednik Branko Hrg izgubio je u prvom krugu jer je dobio 188 glasova izaslanika. Matić je tada dobio 225, a Beljak 339 glasova.

Ilija Ćorić izabran je za glavnog tajnika HSS-a s 491 glasom, a Stipo Gabrić za regionalnog predsjednika, za regiju Dalmacije.

Branko Hrg na skupštini nije dobio dovoljan broj glasova izaslanika za svoje izvješće o vođenju stranke u protekle četiri godine. Od 764 izaslanika svega 285 ih je dalo potporu izvješću. Upravo sam tako nešto očekivao i jako sam zadovoljan s ovim brojem. Ja sam očekivao znatno manji broj na ovom javnom glasanju, što me sada već polako uvjerava da sigurno pobjeđujem, rekao je Hrg nakon glasovanja o izvješću. Vjerojatno će biti drugi krug i uvjeren sam da u drugom krugu prolazim, dodao je.

Podnoseći izvješće o radu rekao je da je HSS prva stranka koja je javno na HRT-u sučelila svoje kandidate za predsjednika stranke i time otvorila proces demokratizacije hrvatske političke scene.

Skupštinu HSS-a otvorio je Hrg nakon što je otpjevana državna himna i svečana pjesma HSS-a. Hrg je kazao kako je ovo praznik demokracije na kojem će se birati vodstvo za novi mandat na nove četiri godine. Zaželio je da skupština prođe u prijateljskom ozračju i međusobnom uvažavanju, toleranciji i da svi zajedno drže skupa te da se, kako je rekao, nadmudruju programima, idejama, ali da nakon ove skupštine kad se raziđu kućama diljem Lijepe naše svi i dalje budu dio HSS-a. Pozdravio je predsjednika HSS-a BiH Marija Karamatića. Kazao je da nisu pozvali vodstva drugih stranaka jer je skupština radna i izborna.

HSS je članica vladajuće Domoljubne koalicije, a trenutačno ima dva saborska zastupnika. Uz Hrga to je i Davor Vlaović, a zajedno s Hrvatskom demokršćanskom strankom Gorana Dodiga ima Klub saborskih zastupnika HSS-HDS.(HRT)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.