Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1095

Druženje astronoma na Star Partyju na Sljemenu u subotu, 12. ožujka 2016. (foto: Martin Vujić)
Akademik Mirko Zelić diskutira poslije predavanja akademika Vladimira Paara (foto: R. Matić)
Akademik Mirko Zelić diskutira poslije predavanja akademika Vladimira Paara (foto: R. Matić)

Slušamo diskusiju nakon predavanja koje je 4. veljače akademik Vladimir Paar održao u Knjižnici HAZU u Zagrebu, pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?. Zašto se ugljični dioksid a ne kisik naziva “plinom života”? Ima li povećanje koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi samo štetne posljedice i kolike su one, a koliko nam to može koristiti? I kako se riješiti ugljičnog dioksida iz atmosfere ako njegova koncentracija bude zaista previsoka? I što više ne smijemo činiti ako želimo zaustaviti rast količine ugljičnog dioksida u atmosferi?

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju priručnik iz psihologije, te jedan strani i jedan domaći roman.

U Vijestima Krugova govorimo o svirci na bijelom klaviru u blatu grčko-makedonske granice, o neugodnosti Afganistanki kad se voze na biciklu, o kolekciji fotografija Eltona Johna, te o krađi slika Francisa Bacona. Govorimo o prošlim i budućim događajima na 12. Culture Shock festivalu, te o tradicionalnoj izložbi fotografija koja se i ove godine priprema u Likovnoj galeriji u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Mladen Stahuljak i Monika Leskovar, nastala je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, ubijen je Gaj Julije Cezar, umro je René Clair.

Druženje astronoma na Star Partyju na Sljemenu u subotu, 12. ožujka 2016. (foto: Martin Vujić)
Druženje astronoma na Star Partyju na Sljemenu u subotu, 12. ožujka 2016. (foto: Martin Vujić)

U Svemirskom kutku govorimo o novom letu na Mars, Star Partyju održanom prošle subote na Sljemenu, o pomrčini Sunca i o položajima planeta na nebu.

U Zanimljivostima saznajemo što se u svemiru zove po Davidu Bowieu koji je to svakako zaslužio, koliko je u svojoj umjetnosti obrađivao svemirske teme.

Ante Radonić počinje svoje predavanje na Star Partyju na Sljemenu (foto Martin Vujić)
Ante Radonić počinje svoje predavanje na Star Partyju na Sljemenu (foto: Martin Vujić)

Iz glazbenog izbora izdvajamo prigodne teme, grupu Weather Report, Eltona Johna, Prljavo kazalište, grupu Flying Pickets koja pjeva glazbu Davida Bowiea, čut ćemo i novu skladbu Parnog valjka objavljenu dan prije ove emisije, Leonarda Cohena…

Emisiju završavamo s nekoliko mudrosti nedavno preminuloga Umberta Eca.

Ne dirajte mi krugove broj 1095 emitira se 15. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 19. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.