Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1093

Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R.Matić)
Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R.Matić)
Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R.Matić)

Slušamo treći nastavak predavanja koje je 4. veljače akademik Vladimir Paar održao u Knjižnici HAZU u Zagrebu, pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?. Postavlja se pitanje: što ako nas naš utjecaj na trenutno globalno zagrijavanje planeta spašava od ledenog doba koje je već trebalo nastupiti? Bez efekta staklenika prosječna bi temperatura na Zemlji bila -18 stupnjeva.

S prezentacije akademika Paara uz predavanje o klimatskim promjenama (foto: R.Matić)
S prezentacije akademika Paara uz predavanje o klimatskim promjenama (foto: R.Matić)

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju knjigu o političkoj retorici u Hrvatskoj, te po jedan naš i talijanski roman.

U Vijestima Krugova govorimo o inicijativi Kulturnjaci 2016, o pripremi najveće izložbe u povijesti londonskog muzeja Tate Britain, kako je pronađeno zajedničko djelo Mozarta i Salierija, te o najduljem sačuvanom uvojku Johna Lennona. Od lokalnih vijesti izdvajamo izložbu Zenon paradoks Miroslava Huzjaka u Klubu kulture, te izložbu Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj u Likovnoj galeriji u Križevcima, izlet koji organiziraju planinari, a najavljujemo i četiri ovotjedna događaja na 12. Culture Shock Festivalu koji počinje u četvrtak, 3. ožujka.

Na-izložbi-Zenon-paradoks-u-Klubu-kulture.jpg
Na izložbi Zenon paradoks u Klubu kulture (foto: Josip Petrlić Pjer)

Na današnji datum rođeni su Petar Skok, Rudolf Diesel, Oskar Kokoschka, Sandro Botticelli, Frederic Chopin… izašao je prvi broj zadarskog Narodnog lista, Yellowstone postao prvi nacionalni park na svijetu, osnovan je Yahoo!, aktivirana prva vodikova bomba, Nikola Tesla demonstrirao prvi bežični prijenos energije, Henry Becquerel otkrio radioaktivnost, iz aviona skočio prvi padobranac, demonstriran CD uređaj… umro je Karlo Štajner…

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjici prve sonde na nekom planetu izvan Zemlje, o gravitacijskim valovima, o položajima planeta na nebu, te o prvom danu proljeća po meteorološkim kriterijima.

Na kraju emisije diskutiramo zašto nam treba 29. veljače.

Slušat ćemo glazbu vezanu uz događaje i godišnjice, a to su Frederic Chopin čiju glazbu izvodi Artur Rubinstein, pa Glenn Miller, Harry Belafonte, Girolamo Frescobaldi i Đorđe Balašević, a slušat ćemo i Rogera Watersa.

Ne dirajte mi krugove broj 1093 emitira se 1. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 5. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.