Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1090

Predsjednik-HAZU-Zvonko-Kusić-drži-uvodno-izlaganje-na-predavanju-Vladimira-Paara-u-knjižnici-HAZU-u-Zagrebu-4.-veljače-2016.-foto-R.Matić
Predsjednik-HAZU-Zvonko-Kusić-drži-uvodno-izlaganje-na-predavanju-Vladimira-Paara-u-knjižnici-HAZU-u-Zagrebu-4.-veljače-2016.-foto-R.Matić
Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić drži uvodno izlaganje na predavanju akademika Vladimira Paara u Knjižnici HAZU u Zagrebu 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)

U četvrtak, 4. veljače akademik Vladimir Paar održao je u dvorani Knjižnice HAZU na Trgu J. J. Strossmayera u Zagrebu predavanje pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme? U ovoj emisiji čut ćemo govor akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU koji je prisutne posjetitelje uveo u temu predavanja akademika Paara. Što ako nas ovo globalno zagrijavanje planeta zapravo spašava od novog ledenog doba?

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju knjigu o povijesti knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj, te po jedan japanski i domaći (kriminalistički) roman.

U Vijestima Krugova saznajemo da pada prodaja elektronskih “knjiga”, da su Francuska i Iran obnovili kulturnu i znanstvenu suradnju, da je poništena smrtna presuda palestinskom pjesniku čime nije oslobođen druge, zamjenske, drastične kazne, da postoji balet o Mati Hari, da američki izbori inspiriraju umjetnike… Imamo i lokalne vijesti.

Na današnji datum “rođeni” su odbojka i Davisov kup, kulminirala je seljačka buna Matije Gupca, umrli su Sergej Vladimirovič Iljušin, Ksaver Šandor Gjalski i Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Perzeid obilježavaju petu obljetnicu pada meteorita Križevci 5. veljače 2016. na minutu točno, kako se i vidi na crkvenom satu (foto: Dejan Pernjak)
Perzeidi obilježavaju petu obljetnicu pada meteorita Križevci 5. veljače 2016. na minutu točno, u 0:21, kako se i vidi na crkvenom satu (foto: Martin Vujić)

U Svemirskom kutku uz redoviti izvještaj o položajima svemirskih tijela na nebu spominjemo i neke obljetnice te vijest o smrti “hodača” po Mjesecu, obilježavamo petu obljetnicu meteorita Križevci, te čestitamo našem voditelju uspješnog traganja za meteoritom Koradu Korleviću što je predložen za počasnog doktora na zadarskom sveučilištu. Spominjemo i knjige na našem jeziku o astronomiji koje se besplatno mogu “skinuti” na internetu, a ne zaboravljamo primijetiti da Sjeverna Koreja postaje svemirska sila.

Voditelji Hrvatske meteorske mreže na mjestu pada i pronalaženja meteorita Križevci, 18. lipnja 2015.: Željko Andreić, Korado Korlević, Damir Šegon (foto: R.Matić)
Voditelji Hrvatske meteorske mreže posjećuju mjesto pada i pronalaženja meteorita Križevci, 18. lipnja 2015.: Željko Andreić, Korado Korlević, Damir Šegon (foto: R.Matić)

Na kraju emisije bavimo se zanimljivostima u vezi s naj… jezerima svijeta, a završavamo s mudrostima Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga.

Slušat ćemo i glazbu koja je vezana uz neke teme, obljetnice ili uz vijesti. Na repertoaru su Alban Berg, Carole King, Bill Haley, Bob Seger, te grupe Abba i Pink Floyd.

Ne dirajte mi krugove broj 1090 emitira se 9. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 13. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Kažu, da za dobre želje, nikad nije kasno?! Pa, Perzeidima sretna peta obljetnica. Želim vam puno zdravlja i uspjeha u radu.
    Voditelju Krugova, još puno emisija, na dobrobit onih koji uvjek žele nešto više…
    Sretno svima!

Komentari su zatvoreni.