Ultimate magazine theme for WordPress.

Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1090

Predsjednik-HAZU-Zvonko-Kusić-drži-uvodno-izlaganje-na-predavanju-Vladimira-Paara-u-knjižnici-HAZU-u-Zagrebu-4.-veljače-2016.-foto-R.Matić
Predsjednik-HAZU-Zvonko-Kusić-drži-uvodno-izlaganje-na-predavanju-Vladimira-Paara-u-knjižnici-HAZU-u-Zagrebu-4.-veljače-2016.-foto-R.Matić
Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić drži uvodno izlaganje na predavanju akademika Vladimira Paara u Knjižnici HAZU u Zagrebu 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)

U četvrtak, 4. veljače akademik Vladimir Paar održao je u dvorani Knjižnice HAZU na Trgu J. J. Strossmayera u Zagrebu predavanje pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme? U ovoj emisiji čut ćemo govor akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU koji je prisutne posjetitelje uveo u temu predavanja akademika Paara. Što ako nas ovo globalno zagrijavanje planeta zapravo spašava od novog ledenog doba?

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju knjigu o povijesti knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj, te po jedan japanski i domaći (kriminalistički) roman.

U Vijestima Krugova saznajemo da pada prodaja elektronskih “knjiga”, da su Francuska i Iran obnovili kulturnu i znanstvenu suradnju, da je poništena smrtna presuda palestinskom pjesniku čime nije oslobođen druge, zamjenske, drastične kazne, da postoji balet o Mati Hari, da američki izbori inspiriraju umjetnike… Imamo i lokalne vijesti.

Na današnji datum “rođeni” su odbojka i Davisov kup, kulminirala je seljačka buna Matije Gupca, umrli su Sergej Vladimirovič Iljušin, Ksaver Šandor Gjalski i Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Perzeid obilježavaju petu obljetnicu pada meteorita Križevci 5. veljače 2016. na minutu točno, kako se i vidi na crkvenom satu (foto: Dejan Pernjak)
Perzeidi obilježavaju petu obljetnicu pada meteorita Križevci 5. veljače 2016. na minutu točno, u 0:21, kako se i vidi na crkvenom satu (foto: Martin Vujić)

U Svemirskom kutku uz redoviti izvještaj o položajima svemirskih tijela na nebu spominjemo i neke obljetnice te vijest o smrti “hodača” po Mjesecu, obilježavamo petu obljetnicu meteorita Križevci, te čestitamo našem voditelju uspješnog traganja za meteoritom Koradu Korleviću što je predložen za počasnog doktora na zadarskom sveučilištu. Spominjemo i knjige na našem jeziku o astronomiji koje se besplatno mogu “skinuti” na internetu, a ne zaboravljamo primijetiti da Sjeverna Koreja postaje svemirska sila.

Voditelji Hrvatske meteorske mreže na mjestu pada i pronalaženja meteorita Križevci, 18. lipnja 2015.: Željko Andreić, Korado Korlević, Damir Šegon (foto: R.Matić)
Voditelji Hrvatske meteorske mreže posjećuju mjesto pada i pronalaženja meteorita Križevci, 18. lipnja 2015.: Željko Andreić, Korado Korlević, Damir Šegon (foto: R.Matić)

Na kraju emisije bavimo se zanimljivostima u vezi s naj… jezerima svijeta, a završavamo s mudrostima Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga.

Slušat ćemo i glazbu koja je vezana uz neke teme, obljetnice ili uz vijesti. Na repertoaru su Alban Berg, Carole King, Bill Haley, Bob Seger, te grupe Abba i Pink Floyd.

Ne dirajte mi krugove broj 1090 emitira se 9. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 13. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Možda vam se svidi
kaja
kaja

Kažu, da za dobre želje, nikad nije kasno?! Pa, Perzeidima sretna peta obljetnica. Želim vam puno zdravlja i uspjeha u radu.
Voditelju Krugova, još puno emisija, na dobrobit onih koji uvjek žele nešto više…
Sretno svima!