Večeras koncert klavirskog dua i bračnog para Karša

ea457adccaa9e569cff05de9b4f3b04d_XL_Hrvatski_domGlazbena škola Alberta Štrige Križevci poziva u četvrtak, 28. siječnja 2016. godine na koncert klavirskog dua Renate i Ivana Karše, koji će se održati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole s početkom u 19:30 sati. Na programu će se naći djela van Beethovena, Ravela, Saint Saensa, Drakulić i Mendelssohn-Bartholdyja. Ulazak na koncert je slobodan.

Renata Karša (rođ. Stočko) rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku kada kao srednjoškolka osvaja nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima. Sa 17 godina upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala u klasi prof. Damira Sekošana, a magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.
Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji. Na oblikovanje njezina repertoara posebno je utjecalo sudjelovanje na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja – Chopinovom natjecanju u Varšavi. Karakterizira ju višestranost u umjetničkom djelovanju, pa je tako nastupala solistički, uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), kao član komornih sastava, umjetnički suradnik puhača, pjevača i gudača (G. Končar, K. Nakazawa), te snimala za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku 2014. i 2015. godine. Od 2006. sa suprugom Ivanom Karšom, također pijanistom, djeluje u klavirskom duu. U prosincu 2010. na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju.
Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlena je kao asistentica od 2007. godine, a trenutno je u zvanju višeg predavača.

Ivan Karša rođen je u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.
Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay…). Na Memorijalu „Darko Lukić“ – međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.
Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2014. je u zvanju višeg predavača.
Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku 2015. godine. Njegov repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s Renatom Karša, a među njihovim uspjesima izdvaja se treća nagrada i brončana medalja na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Italija) u prosincu 2010. U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru.

Vezano

Komentari su zatvoreni.