Križevci među primjerima dobre prakse u Vodiču s korisnim savjetima o gospodarenju otpadom

izrada_brosure_3_pravilno_gospodarenje_otpadom_komunalno_poduzeceUdruga gradova je ovaj mjesec objavila Vodič s korisnim savjetima o gospodarenju otpada i telekomunikacijskoj infrastrukturi u zgradama, gdje su se među primjerima dobre prakse gradova koji prednjače u visokostandardiziranom postupanju s otpadom našli i Križevci. Udruga gradova je nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica ukupno 121 gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj. Međutim, u drugim organizacijskim oblicima na području Republike Hrvatske djelovala je od 1971. godine. Priopćenje s njihovog web sjedišta prenosimo u cijelosti:

Svjesni činjenice da su upravo očuvanje prirode i pravodobna te kvalitetna informiranost i educiranost građana preduvjeti ne samo razvoja već i njegove održivosti, Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova, predstavili su Vodič s korisnim savjetima o gospodarenju otpada i telekomunikacijskoj infrastrukturi u zgradama.

Vodič je konkretan i, uvjereni smo, izuzetno koristan priručnik koji problematizira gospodarenje otpadom, ali donosi i izuzetno kvalitetna rješenja implementirana u gradovima koji prednjače u visokostandardiziranom postupanju s otpadom. Uz primjere Crikvenice, Čakovca, otoka Krka, Križevaca, svoje su mjesto kao dobre prakse, pronašli i gradovi Zadar, Osijek i Rijeka. Ono što čine pridonosi zaustavljanju nekontroliranog odlaganja otpada, smanjivanju onečišćenja okoliša, nadamo se u konačnici, i smanjivanju troškova usko povezanih uz neracionalnostima i nebrigom o otpadu. Toškovi se mogu i moraju znatno smanjiti, a put prema tome upravo je pravilno gospodarenje otpadom. Osvijestiti građane kako cijeli proces započinje trenutkom odvajanja korisnog otpada koji se može recikliranjem preraditi u novi proizvod, zahtjevna je zadaća i Hrvatska je tek na početku puta.

Uz otpad, ova se brošura bavi i telekomunikacijskom infrastrukturom u zgradama, danas nužnom temom, tim više što je suvremeni način života stvorio svojevrsnu ovisnost ljudi o brzini protoka informacija. Zastarjela infrastruktura, činjenica je, ne zadovoljava rastuće potrebe pa se pristupa novim tehničkim i tehnološkim rješenjima. Stoga ova brošura sadrži korisne savjete koji će pomoći suvlasnicima zgrada i mrežnim operatorima u stvaranju preduvjeta za poboljšanje stanja i reguliranje uzajamnih odnosa pri uvođenju svjetlovodnih i drugih vrsta instalacija u stambene zgrade.

U ime obje udruge, zahvaljujemo Grupaciji komunalnih društava za gospodarenje otpadom Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti i Regionalnom centru  zaštite okoliša na suradnji.

Gradovima članovima naše Udruge preporučamo da se putem info@udruga-gradova.hr jave ukoliko žele pribaviti određeni broj primjeraka Vodiča i distribuirati ga ustanovama, mjesnoj samoupravi, nevladinom sektoru, upraviteljima zgrada i/ili građanima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.