Ljutiti župnik zamalo nije blagoslovio hižu

VecernjiList.gifBAŠTINA Prva kestenijada u Kostanjevcu Riječkom održana na rubu skandala

GORNJA RIJEKA – Otvorenje obnovljene starinske hiže u Kostanjevcu Riječkom u općini Gornja Rijeka, podno Maloga Kalnika, zamalo je u nedjelju završilo bez blagoslova. Naime, gornjoriječki župnik Josip Vragović naljutio se zbog predugih prigodnih govora. Protokolom je, naime, bilo predviđeno da svećenik blagoslovi hižu u središtu sela odmah nakon svete mise pred obnovljenim raspelom.



Prozvao organizatore
Dok je čekao pred zatvorenim vratima obnovljene drvene starinske kuće pod šatorom se održavao službeni program koji se oduljio, a kako se svećeniku žurilo u nekoliko navrata je glasno upozorio organizatore da će otići ako se ne drže dogovorene satnice. Da se izbjegne još veća bruka dožupan Darko Koren skratio je svoj pozdravni govor te požurio otvoriti starinsku hižu zajedno s načelnicom općine Gornja Rijeka Šteficom Tukša i pomoćnicom ministrice za zaštitu okoliša Suzanom Tarnik iz Križevaca.

Zatim je i velečasni ipak obavio svoju dužnost i blagoslovio zdanje koje je uz obnovljeno raspelo postalo ukras sela. Nesporazum između župnika i organizatora svečanosti podijelio je mišljenje brojnih mještana potkalničkoga kraja i gostiju iz okolice. Dok mu jedni odobravaju, drugi drže da nije trebao javno prozvati organizatore iako su i drugi prigovarali dugim govorancijama koje se zbog slabog ozvučenja i nisu dobro čule.

Obnovu pomogla i država
No, u nastavku svečanosti uz obilan stol sve se zaboravilo, a nakon svega ostaje starinska hiža u čiju je obnovu uloženo 153.000 kuna zahvaljujući potpori Ministarstva mora, turizma i obnove od 80.000 kuna. Koprivničko-križevačka županija dala je 50.000 i općina Gornja Rijeka 20.000 kuna. Pomogli su i drugi sponzori, dok su mještani sudjelovali dobrovoljnim radom. U kući će se nalaziti etnografska zavičajna zbirka, a pokraj nje će se izgraditi i štagalj.

Vezano

Komentari su zatvoreni.