Počinju radovi na izgradnji centra za gospodarenje otpadom Piškornica

Počinju radovi na izgradnji dugo najavljivanog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, najavljeno je prošli tjedan na konferenciji za medije na kojoj je javnosti predstavljen projekt odlagališta za četiri najsjevernije županije – Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, odnosno za 110 općina i gradova i pola milijuna stanovnika. Centar gradi slovenska tvrtka Kostak, a financira se uglavnom iz sredstava Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 120 milijuna eura, no konačna vrijednost će se znati tek nakon provedenih svih postupaka javne nabave.

Naše partnerstvo s Atzwangerom, koji ima iskustva u izgradnji sličnih postrojenja te naša vlastita iskustva u upravljanju MBO postrojenjem u Krškom, osigurava da će naši objekti biti opremljeni najsuvremenijom tehnologijom i da će implementirati najnaprednije sustave zaštite okoliša, postavljajući time nove standarde u industriji“, najavila je Ivana Buble iz tvrtke Kostak. Sustav gospodarenja otpadom u RCGO Piškornici će obuhvatiti prihvat otpada, njegovu obradu i zbrinjavanje., a rečeno je da su zelenom svjetlu za izgradnju prethodile ekološke studije i planovi zaštite okoliša.

Unatoč brojnim nagađanjima javnosti, RCGO Piškornica neće imati spalionicu otpada. Sve aktivnosti bit će provedene sukladno relevantnim direktivama i propisima, a očekuje se da će RCGO Piškornica pridonijeti održivom gospodarenju otpadom na regionalnoj razini“, izjavio je Nikola Martinaga, voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom RCGO Piškornica. Stručni nadzor nad izgradnjom RCGO Piškornica provodit će tvrtka GEOKON-Zagreb d.d., dok će usluge tehničke pomoći i upravljanja projektom RCGO Piškornica obavljati Maxicon d.o.o. iz Zagreba i Extructa d.o.o. iz Zagreba.



20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.