MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 25.11.2015.

25. studenog proglašen je Međunarodnim danom protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti (Kolumbija) 1981. Na tom sastanku žene su govorile o obiteljskom nasilju, silovanju i seksualnom zlostavljanju te nasilju koje žene trpe pod političkim režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. studenog je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabel (Patriju, Minervu i Mariju Teresu) koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. Godine 1999. UN je službeno potvrdio taj dan kao Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama.
Svi građani trebaju postati svjesni činjenice da se nasilje ne događa nekome drugome, da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura, a prema poznatim podacima u Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena,no zabrinjavajući je broj neprijavljenih nasilja.
Možda bi muškarci koji plaču i pokazuju svoje osjećaje znali i mogli podijeliti svoje strahove i zebnje s osobama do kojih im je stalo. Možda tada ne bi svoje strepnje i nesigurnost nadomještali udarcima i mecima u nedostatku riječi. Svoju nemoć ne bi iskaljivali na slabijima od sebe zato jer misle da trebaju biti muškarčine.

Izvor: Udruga invalida Križevci

Vezano

Komentari su zatvoreni.