SVEČANO OTVOREN MEĐUNARODNI KONGRES „MARKO POLO I NJEGOV UTJECAJ NA PUT SVILE NEKAD I DANAS“

Dana 20.11.2015. je u D-Resort Hotelu u Šibeniku otvoren Međunarodni kongres “Marko Polo i njegov utjecaj na Put svile nekada i danas”. Dvodnevni kongres se održava u organizaciji Međunarodne udruge “Putevima Marka Pola” iz Zagreba i Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) kako bi promovirali Šibenik kao jednu od destinacija EU projekta o tematskom turizmu koji Udruga zajedno sa talijanskim partnerima aplicira iz područja međugranične suradnje u siječnju 2016., a koji traje naredne 3 godine.

Župan Goran Pauk na današnjem svečanom otvorenju pozdravio je sudionike kongresa izrazivši zadovoljstvo što se kongres održava u Šibensko-kninskoj županiji.
„Putovanja Marka Pola nadahnula su mnoge istraživače, a upravo on je zaslužan za upoznavanje Europljana sa Azijom i Kinom. Osim značajnog doprinosa kartografiji toga doba, putovanja Marka Pola poslužila su kao nadahnuće velikim istraživačima poput Kolumba i Vespuccija, koji su naposljetku i otkrili Novi svijet. Ostavština Marka Pola uvelike je utjecala na povijest čovječanstva. Upravo zato, Šibensko-kninska županija sa zadovoljstvom je podržala održavanje ovoga međunarodnoga kongresa.“, rekao je župan Goran Pauk te sudionicima zaželio uspješne i produktivne dane koje slijede i ugodan boravak u našoj županiji.

Sudionike kongresa pozdravili su Jasna Vukas predsjednica Međunarodne udruge “Putevima Marka Pola”, Mario Rendulić predsjednik CSEBA i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta.

Uz zanimljiva izlaganja brojnih predavača u okviru kongresa može se pogledati izložba fotografija Put svile Jeffa Fuchsa, kanadskog istraživača i putopisca. U kasnim popodnevnim satima premijerno će biti izvedena uglazbljena poema Jasne Horvat „Milijun“ napisana u čast Marku Polu, a izvesti će je tenor Milivoj Juras uz klavirsku pratnju Matije Dedića. Nastupit će i sopranistica Enrica Guarini koja će uz klavirsku pratnju Matje Dedića izvesti završnu ariju iz opere Marko Polo.

Na Kongresu je promovirano i nekoliko novih proizvoda koje će nositi brend Marka Pola. Fantastična čokolada Marko Polo koja u pakiranju ima i kartu Puta Marka Pola sa njegovim životopisom na kineskom, engleskom i hrvatskom jeziku a koju je napravila tvrtka Hedona iz Križevaca, zatim keksi od cimeta sa pričom o Marku Polu od Delicija iz Buzeta. Vinoplod Šibenik je prestavio novu butelju vina babić sa ispjeskarenim likom Marka Pola, a promoviran je i suvenir putovnica Marka Pola – replika Kublaj Kanove zlatne ploče čiji je tekst preveden na 8 jezika.

Sve pohvale voditeljici proizvodnje pralina i čokolada Hedone Sunčici Starinec, dipl.ing.prehrambene tehnologije.

Izvor: http://www.radiosibenik.hr/svecano-otvoren-medunarodni-kongres-marko-polo-i-njegov-utjecaj-na-put-svile-nekad-i-danas/

Izvor: Udruga invalida Križevci

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.