Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Zabrana približavanja ne može žene spasiti od pomahnitalih partnera

12115456_516805965167238_231938615977446256_n_Vlado_BusicSutkinja nije pritvorila Križevčanina – Vlado Bušić (28) pucao je u bivšu djevojku kojoj se nije smio približiti na sto metara

Samo mjesec i pol prije nego što je Vlado Bušić (28) u petak oko 21 sat na stražnjem ulazu u križevački Konzum iz pištolja pucao u 34-godišnjakinju, svoju bivšu djevojku, a potom se ubio nasred ulice, ona ga je prijavila zbog prijetnje smrću. Policija ga je tada, koncem rujna, uhitila i odvela pred istražnu sutkinju Županijskoga suda u Bjelovaru, no ubrzo je pušten. Ranjena žena, majka malodobnog djeteta, pukom je srećom preživjela napad.

Mahao pištoljem prijeteći joj

Bušića je u rujnu prijavila nakon što ju je zlostavljao više od tri mjeseca. U vezi su bili nekoliko godina, a do raskida je navodno došlo zbog njegove prijeke naravi. Među ostalim, prijetio joj je da će je ubiti pokazujući joj isti pištolj kojim je to u petak doista i pokušao učiniti. U prijavi se spominje i oduzimanje slobode – navodno je ženu bio zaključao u automobil.

Bušić je bio mlad i bogat poduzetnik. Tvrtku Vladeks-promet, za otkup i trgovanje žitaricama, osnovao je u 19. godini. Lani je dosegla promet veći od 100 milijuna kuna i gotovo milijun i pol kuna dobiti. U Križevcima su ga poznavali kao mladića sklonog provodima, ali i nasilnim ispadima prema svojim partnericama. Sve to nije bilo dovoljno da završi u pritvoru.

– Protiv Vlade Bušića odredila sam mjere opreza zabrane približavanja i zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s oštećenom. Ocijenila sam da nije potrebno određivanje istražnoga zatvora kao najstrože mjere. Bušić se nije smio oštećenoj približiti na udaljenost manju od sto metara niti s njom uspostavljati bilo kakve veze i telekomunikacijske kontakte – kazala je jučer sutkinja Dajana Barberić Valentić, a njezinu je odluku potvrdilo vijeće Županijskog suda u Bjelovaru odbivši žalbu tamošnjeg tužiteljstva koje je ultimativno tražilo Bušićevo pritvaranje. Izvršenje mjera opreza nadzire policija i u konkretnome slučaju to je trebala činiti križevačka postaja. No u praksi takav sustav ne funkcionira.

– Pa ne mogu tri policajca neprestance nadzirati svakoga kome su izrečene mjere opreza, riječ je o velikom broju ljudi. Osim toga, u praksi je od stotinu prijetnji kao što je “bum te ubil” možda jedna ozbiljna i doista je teško procijeniti koja je to. A kad bi se i danonoćno nadziralo izvršenje mjera opreza, pa i nasilnika osudilo zbog prijetnje, kazna ne bi bila velika i on bi opet ubrzo bio na slobodi – rekao nam je odvjetnik koji također ima iskustvo javnog tužitelja.

Dnevno 50 poziva upomoć

A zbog nesenzibiliziranosti u izricanju kazni i primjeni zaštitnih mjera, deblji kraj najčešće izvuku žrtve obiteljskog nasilja. Policija dnevno zaprimi u prosjeku 50 poziva upomoć koji se tiču obiteljskog nasilja. Više od 80 posto takvih nedjela završi kao prekršajna prijava. Kritiku neizricanja odgovarajućih zaštitnih mjera u izvješću za 2014. dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

– Propuštanjem izricanja odgovarajuće kazne i zaštitne mjere šalje se poruka da nasilje u obitelji predstavlja manje opasan oblik kriminaliteta i da počinitelji mogu računati na izvjesno razumijevanje Prekršajnog suda – stava je pravobraniteljica. A takva (opasna) praksa očigledno se primjenjuje i na pojedinim višim sudovima.(VL)