Zabrana približavanja ne može žene spasiti od pomahnitalih partnera

12115456_516805965167238_231938615977446256_n_Vlado_BusicSutkinja nije pritvorila Križevčanina – Vlado Bušić (28) pucao je u bivšu djevojku kojoj se nije smio približiti na sto metara

Samo mjesec i pol prije nego što je Vlado Bušić (28) u petak oko 21 sat na stražnjem ulazu u križevački Konzum iz pištolja pucao u 34-godišnjakinju, svoju bivšu djevojku, a potom se ubio nasred ulice, ona ga je prijavila zbog prijetnje smrću. Policija ga je tada, koncem rujna, uhitila i odvela pred istražnu sutkinju Županijskoga suda u Bjelovaru, no ubrzo je pušten. Ranjena žena, majka malodobnog djeteta, pukom je srećom preživjela napad.

Mahao pištoljem prijeteći joj

Bušića je u rujnu prijavila nakon što ju je zlostavljao više od tri mjeseca. U vezi su bili nekoliko godina, a do raskida je navodno došlo zbog njegove prijeke naravi. Među ostalim, prijetio joj je da će je ubiti pokazujući joj isti pištolj kojim je to u petak doista i pokušao učiniti. U prijavi se spominje i oduzimanje slobode – navodno je ženu bio zaključao u automobil.

Bušić je bio mlad i bogat poduzetnik. Tvrtku Vladeks-promet, za otkup i trgovanje žitaricama, osnovao je u 19. godini. Lani je dosegla promet veći od 100 milijuna kuna i gotovo milijun i pol kuna dobiti. U Križevcima su ga poznavali kao mladića sklonog provodima, ali i nasilnim ispadima prema svojim partnericama. Sve to nije bilo dovoljno da završi u pritvoru.

– Protiv Vlade Bušića odredila sam mjere opreza zabrane približavanja i zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s oštećenom. Ocijenila sam da nije potrebno određivanje istražnoga zatvora kao najstrože mjere. Bušić se nije smio oštećenoj približiti na udaljenost manju od sto metara niti s njom uspostavljati bilo kakve veze i telekomunikacijske kontakte – kazala je jučer sutkinja Dajana Barberić Valentić, a njezinu je odluku potvrdilo vijeće Županijskog suda u Bjelovaru odbivši žalbu tamošnjeg tužiteljstva koje je ultimativno tražilo Bušićevo pritvaranje. Izvršenje mjera opreza nadzire policija i u konkretnome slučaju to je trebala činiti križevačka postaja. No u praksi takav sustav ne funkcionira.

– Pa ne mogu tri policajca neprestance nadzirati svakoga kome su izrečene mjere opreza, riječ je o velikom broju ljudi. Osim toga, u praksi je od stotinu prijetnji kao što je “bum te ubil” možda jedna ozbiljna i doista je teško procijeniti koja je to. A kad bi se i danonoćno nadziralo izvršenje mjera opreza, pa i nasilnika osudilo zbog prijetnje, kazna ne bi bila velika i on bi opet ubrzo bio na slobodi – rekao nam je odvjetnik koji također ima iskustvo javnog tužitelja.

Dnevno 50 poziva upomoć

A zbog nesenzibiliziranosti u izricanju kazni i primjeni zaštitnih mjera, deblji kraj najčešće izvuku žrtve obiteljskog nasilja. Policija dnevno zaprimi u prosjeku 50 poziva upomoć koji se tiču obiteljskog nasilja. Više od 80 posto takvih nedjela završi kao prekršajna prijava. Kritiku neizricanja odgovarajućih zaštitnih mjera u izvješću za 2014. dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

– Propuštanjem izricanja odgovarajuće kazne i zaštitne mjere šalje se poruka da nasilje u obitelji predstavlja manje opasan oblik kriminaliteta i da počinitelji mogu računati na izvjesno razumijevanje Prekršajnog suda – stava je pravobraniteljica. A takva (opasna) praksa očigledno se primjenjuje i na pojedinim višim sudovima.(VL)

20 godina CSF
Vezano
4 komentara
  1. sasa piše:

    Zasto se ne imenuje doticna gospodicna? A po pitanju oruzja takve se ne pita nista nije on jedini koji se kurci i bahati po birtijama! Da nije doslo do ovakve nesrece nebi se znalo za taj događaj.

  2. Branka piše:

    Čini mi se da biti mlad i bogat i to olako biti bogat ,biva preveliki teret za ljude , za njihove živce i da lako skrenu u nenormalno. pogotovo, a zbog novca misle da sve mogu, sve im je dozvoljeno i da im nitko ništa ne može !

  3. Robert Majic piše:

    Zašto mu se nije odmah oduzelo oružje po prvoj prijavi??…kaj je to uzor mladeži u gradu…društveno prihvatljive osobe??…trebala ga je murija natamburati negdje u mraku sa vrečom preko glave da mu više nikad ne padne na pamet maltretirati ljude oko sebe!!…za takve treba suspendirati prava!…i naravno da ga je trebalo nadzirati, posljedice istog se vide.

  4. presvetli piše:

    Zbog čega mu nije oduzeto oružje i izvršen pregled prostorija kad je već tim istim pištoljem mahao, a još gorje ako je oružje bilo registrirano i legalno.

Komentari su zatvoreni.