Udruga Hera poziva na akciju “Sigurnost žena je odgovornost države”

Ženske organizacije i inicijative organiziraju u ponedjeljak 21. kolovoza javnu akciju „Sigurnost žena
je odgovornost države“ u 13 gradova u Hrvatskoj, među njima su i Križevci. Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović, čije ubojstvo je još jednom pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i žene u Hrvatskoj traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.


Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja“, upozoravaju organizatori prosvjeda.
U listopadu se navršava pet godina od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena, podsjećaju. Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja
femicida!

Organizatorice prosvjeda traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida; definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu; donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu. Prosvjed u Križevcima najavljen je za ponedjeljak 21. kolovoza u 10 sati na Strossmayerovom trgu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.