Izložba križevačkog Muzeja gostuje u Karlovcu do veljače 2016. godine

 

KA3

U Gradskom muzeju Karlovac u srijedu, 4. studenoga, otvorena je izložba o znamenitom hrvatskom prirodoslovcu i liječniku Josipu Kalasanciju Schlosseru – vitezu Klekovskom, koji je u Križevcima živio sredinom 19. stoljeća.

KA6

Izložba je nastala 2013. godine na inicijativu križevačkog Muzeja, a u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu. Nakon što je premijerno otvorena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci povodom Međunarodnog dana muzeja 2013. godine, preseljena je u Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, gdje ju je od početka listopada 2013. do kraja ožujka 2014. godine vidjelo više tisuća posjetitelja.

KA2

Izložbu su priredili kustos križevačkog muzeja Ozren Blagec, te kustosice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr. sc. Mirjana Vrbek, dr. sc. Suzana Buzjak, dr. sc. Iva Mihoci i dr. sc. Vlatka Mičetić – Stanković, dok je postav u karlovačkom Muzej osmislio kustos Luka Čorak.

Svima onima koji su propustili pogledati izložbu u Križevcima i u Zagrebu, a prolaze okolicom Karlovca, spomenimo da je izložba u tamošnjem Muzeju otvorena do početka veljače sljedeće godine.

KA7

Josip Schlosser rođen je 1808. godine u Češkoj, a nakon završetka studija medicine u Beču, 1836. dolazi u Hrvatsku. Radi kao kupališni liječnik u Varaždinskim Toplicama, u dva navrata je županijski fizik (liječnik) u Križevcima (1844. – 1854. i 1861. – 1864.), a od 1864. do smrti bio je praliječnik Kraljevine Hrvatske. Prvi je član JAZU (danas HAZU) i prvi predsjednik Hrvatskog planinarskog društva. Umro je u Zagrebu 1882. i pokopan je na groblju Mirogoj. Na njega danas podsjećaju Schlosserove stube u Zagrebu i Schlosserov dom na Risnjaku.

KA1

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.