Analiza: Kako su glasovali Križevci?

img_parlament15-web-6003

Parlamentarni izbori 2015. godine, u gradu Križevcima, na biračko su mjesto privukli 58,81% birača, što je pad od 3,89% u odnosu na 2011. godinu. Prije četiri godine prvo mjesto je s velikom prednošću odnio SDP (49,61%) ispred HDZ-a (16,32%), dok su više od 5% glasova dobile liste HSS-a i Laburista (9,56% i 6,63%). Na ovim izborima pobjeda Koalicije Hrvatska raste je bila manje uvjerljiva. Ta je koalicija dobila 37,91% glasova dok je Domoljubna koalicija sakupila 37,69% glasova. MOST i Živi Zid su dvije liste koje su na ovim izborima dobile više od 5% glasova (9,40% i 6,75%). Za razliku od Križevaca, u cijeloj II. izbornoj jedinici tijesnu pobjedu je odnijela Domoljubna koalicija (33,35%, Hrvatska raste 32,49%) dok su izborni prag od 5% prešle liste MOST-a i Koalicija Milana Bandića (13,13% i 7,92%). Izlaznost u II. izbornoj jedinici je bila za 0,5% manja nego 2011. godine. Križevčani su najviše preferiranih glasova dali gradonačelniku Branku Hrgu. Njega je preferiralo 23,32% Križevčana (dobio je 61,88% od 37,69% glasova Domoljubne koalicije).

Grafički prikaz rezultata glasovanja u Križevcima:

Rezultati Križevci

Izvor: DIP

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
presvetli
presvetli

Kolko vidim broj glasova koje je sdp dobil 2011 i broj koji je dobil 2015 dovoljno govori o uspjehu kroz ove 4 godine, pad podrške građana sve govori, za razliku od hdz-a koji ima više glasova nego 2011.

CrKveni Kmer
CrKveni Kmer
Uspoređujete neusporedivo, izbore 2011. godine i ove 2015. godine. 2011. godine su koalicije bile potpuno drugačije, HDZ i HSS su išli odvojeno. Liste su bile sasvim drugačije sastavljene i na njima su bili sasvim drugi ljudi. Ove godine su HSS i HDZ prvi puta išli sa zajedničkom listom na kojoj su bila dva trenutno politički najviše pozicionirana Križevčana, križevački gradonačelnik Branko Hrg i župan KKŽ Darko Koren. Sa takvim osobama na listi domoljubne koalicije, cilj SDP-a je bio izgubiti u Križevcima sa manje od 20% razlike u odnosu na domoljubnu koaliciju. Ova pobjeda i zgubljeni izbori za Hrga i Korena… Više »
Ivo
Ivo

Kemru, nikako nisi u pravu. Parlamentarni izbori se itekako razlikuju od lokalnih, nadam se da je to svima jasno kao dan. Na aktualnim izborima unatoč, relano, slabom rezultatu HSS-a Kukuriku opcija osvojila je također poražavajući rezultat. Naime, gledajući da su liste ova dva bloka od prije 4 godina bile u današnjem sastavu, Kukuriku koalicija osvojili je gotovo 130 puta MANJU raziku u prednosti naspram Domoljubne koalicije. Rezultati svakako nisu bajni jer ishod je neriješen, rečeno sportskim rječnikom, a koji su trendovi neka svatko zaključi sam za sebe.

Ivo
Ivo

Opet se ne slažem s vama, baš naprotiv, mišljenja sam da u desnoj opciji nije postojala koalicija u ovom sastavu, odnosno da je uopće nije bilo, da bi rezultat bio kud i kamo sumarno povoljniji. Također da li mislite da mi SDP-ova koalicija imala, recimo, 10% bolji rezultat da je imala člana iz Križevaca na listi? Nauštrb koga? Čisto sumnjam, ovdje se nije glasalo za osobe već za liste, tu i je bitna razlika između lokalnih i parlamentarnih izbora.

CrKveni Kmer
CrKveni Kmer
Ivo ja se slažem s Vama da je velika razlika između lokalnih i parlamentarnih izbora i siguran sam da SDP-ova koalicija ne bi imala bolji rezultat da je na listi bio netko iz Križevaca, osim što bi dobio određeni broj preferencijalnih glasova. No ovdje se radi o tome da su prvi puta na listi za parlamentarne izbore dva stvarno najviše pozicionirana politička profesionalca, gradonačelnik i župan koji definitivno moraju imati veću težinu nego bilo tko drugi od križevačkih političara. Pa nemojte mi reći da nije bilo za očekivati da njih dvojica u Križevcima debelo potegnu listu, što se na njihovu… Više »