Analiza: Kako su glasovali Križevci?

img_parlament15-web-6003

Parlamentarni izbori 2015. godine, u gradu Križevcima, na biračko su mjesto privukli 58,81% birača, što je pad od 3,89% u odnosu na 2011. godinu. Prije četiri godine prvo mjesto je s velikom prednošću odnio SDP (49,61%) ispred HDZ-a (16,32%), dok su više od 5% glasova dobile liste HSS-a i Laburista (9,56% i 6,63%). Na ovim izborima pobjeda Koalicije Hrvatska raste je bila manje uvjerljiva. Ta je koalicija dobila 37,91% glasova dok je Domoljubna koalicija sakupila 37,69% glasova. MOST i Živi Zid su dvije liste koje su na ovim izborima dobile više od 5% glasova (9,40% i 6,75%). Za razliku od Križevaca, u cijeloj II. izbornoj jedinici tijesnu pobjedu je odnijela Domoljubna koalicija (33,35%, Hrvatska raste 32,49%) dok su izborni prag od 5% prešle liste MOST-a i Koalicija Milana Bandića (13,13% i 7,92%). Izlaznost u II. izbornoj jedinici je bila za 0,5% manja nego 2011. godine. Križevčani su najviše preferiranih glasova dali gradonačelniku Branku Hrgu. Njega je preferiralo 23,32% Križevčana (dobio je 61,88% od 37,69% glasova Domoljubne koalicije).

Grafički prikaz rezultata glasovanja u Križevcima:

Rezultati Križevci

Izvor: DIP

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. presvetli piše:

    Kolko vidim broj glasova koje je sdp dobil 2011 i broj koji je dobil 2015 dovoljno govori o uspjehu kroz ove 4 godine, pad podrške građana sve govori, za razliku od hdz-a koji ima više glasova nego 2011.

  2. CrKveni Kmer piše:

    Uspoređujete neusporedivo, izbore 2011. godine i ove 2015. godine. 2011. godine su koalicije bile potpuno drugačije, HDZ i HSS su išli odvojeno. Liste su bile sasvim drugačije sastavljene i na njima su bili sasvim drugi ljudi. Ove godine su HSS i HDZ prvi puta išli sa zajedničkom listom na kojoj su bila dva trenutno politički najviše pozicionirana Križevčana, križevački gradonačelnik Branko Hrg i župan KKŽ Darko Koren.
    Sa takvim osobama na listi domoljubne koalicije, cilj SDP-a je bio izgubiti u Križevcima sa manje od 20% razlike u odnosu na domoljubnu koaliciju.
    Ova pobjeda i zgubljeni izbori za Hrga i Korena u Križevcima je poduhvat u koji su rijetki u SDP-u vjerovali a govori jako puno

    1. Ivo piše:

      Kemru, nikako nisi u pravu. Parlamentarni izbori se itekako razlikuju od lokalnih, nadam se da je to svima jasno kao dan. Na aktualnim izborima unatoč, relano, slabom rezultatu HSS-a Kukuriku opcija osvojila je također poražavajući rezultat. Naime, gledajući da su liste ova dva bloka od prije 4 godina bile u današnjem sastavu, Kukuriku koalicija osvojili je gotovo 130 puta MANJU raziku u prednosti naspram Domoljubne koalicije. Rezultati svakako nisu bajni jer ishod je neriješen, rečeno sportskim rječnikom, a koji su trendovi neka svatko zaključi sam za sebe.

    2. Ivo piše:

      Opet se ne slažem s vama, baš naprotiv, mišljenja sam da u desnoj opciji nije postojala koalicija u ovom sastavu, odnosno da je uopće nije bilo, da bi rezultat bio kud i kamo sumarno povoljniji. Također da li mislite da mi SDP-ova koalicija imala, recimo, 10% bolji rezultat da je imala člana iz Križevaca na listi? Nauštrb koga? Čisto sumnjam, ovdje se nije glasalo za osobe već za liste, tu i je bitna razlika između lokalnih i parlamentarnih izbora.

      1. CrKveni Kmer piše:

        Ivo ja se slažem s Vama da je velika razlika između lokalnih i parlamentarnih izbora i siguran sam da SDP-ova koalicija ne bi imala bolji rezultat da je na listi bio netko iz Križevaca, osim što bi dobio određeni broj preferencijalnih glasova.
        No ovdje se radi o tome da su prvi puta na listi za parlamentarne izbore dva stvarno najviše pozicionirana politička profesionalca, gradonačelnik i župan koji definitivno moraju imati veću težinu nego bilo tko drugi od križevačkih političara. Pa nemojte mi reći da nije bilo za očekivati da njih dvojica u Križevcima debelo potegnu listu, što se na njihovu žalost nije dogodilo…
        Izbori pred četiri godine su neusporedivi sa bilo kojim drugim izborima, sjetite se samo što se je sve dešavalo HDZ-u, premijer u zatvoru, stranka pod optužbom, afera se nastavljala na aferu, država u kolapsu i pred bankrotom, narod nezadovoljan…
        Do danas su ljudi sve to zaboravili, SDP nije do kraja iskoritio priliku da se pozitivni rezultati pokažu prije, intenzivna HDZ-ova kampanja i destrukcija su napravili svoje i Vlada je izgubila veliki dio podrške koju je imala… Zbog toga je i bilo očekivano da će SDP dobiti manji broj glasova. Ipak dobili su više nego su se nadali, a to je posebno bilo izraženo u Križevcima.

Komentari su zatvoreni.