Od nedjelje obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

U nedjelju, 25. listopada, prijeći ćemo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Tako će se u nedjelju, 25. listopada u 3 sata kazaljke sata pomaknuti za jedan sat unatrag i vrijeme u 3 sata računati će se kao 2 sata.

Prelaskom za zimsko računanje vremena započinje obavezno korištenje svjetala na vozilima tijekom dana.

Naime, sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Za vozače koji tijekom zimskog računanja vremena za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Tijekom cijele godine, svi vozači moraju noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša, snijeg i dr.) na svojim vozilima za vrijeme vožnje imati upaljena svjetla. Za vozače motornih vozila koji noću i u vrijeme smanjene vidljivosti ne upale svjetla na motornim vozilima kojima upravljaju predviđena je novčana kazna od 500 kuna, a za vozače bicikala koji noću i u vrijeme smanjene vidljivosti upravljaju biciklima na kojima nisu upaljena svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Ponovno podsjećamo vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Robert von Pittner piše:

    Koje karakteristike moram zadovoljiti da svoju pokretninu uvrstim u kategoriju vozila pa da i mene idu ta pravila? 😛

Komentari su zatvoreni.