Nove sintetičke droge sve popularnije

Sintetičke droge

PODRAVINA I PRIGORJE – Nove sintetičke droge, koje se prodaju kao osvježivači zraka, koriste se sve češće na području Koprivničko-križevačke županije, te je to bio povod stručnom skupu voditelja preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama, članova županijskog Povjerenstva za suzbijanje droga i djelatnika Zavoda za javno zdravstvo. Ravnateljica Zavoda Draženka Vadla rekla je da naša županija nije iznimka te da se i u njoj koriste sintetički kanabinoidi koji se prodaju legalno, a ostavljaju trajne posljedice. Najvažnijima u prevenciji zlouporabe droge smatra roditelje koji prvi mogu prepoznati ovisnost. U podravsko-prigorskom kraju prevladavaju lake droge te je mnogo manje slučajeva ovisnika o teškim drogama, navela je dr. Vadla. Predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Ivan Pal kaže da je broj ovisnika ovdje manji nego u južnim županijama:

– Jedan od razloga da je situacija nešto malo bolja kod nas je to što ovo povjerenstvo ima suradnički odnos sa svima onima s kojima treba imati. Sa Zavodom za javno zdravstvo, Policijskom upravom sa kojima uvijek dobro surađujemo ne samo u represivnom nego i preventivnom dijelu inaravno jedna široka i odlična suradnja sa ustanovama koje imaju potencijalne kandidate za korištenje, na žalost, tog velikog zla.

Voditelji preventivnih školskih programa zaduženi su za prepoznavanje probleme s drogom u obrazovnim ustavnovama te učenike poslijeđuju na Centar za prevenciju ovisnosti, a ako je potrebno i bolnicu. Na skupu su održana i dva predavanja. Ono o ”Problematici novih psihoaktivnih stvari” održala je sveučilišna specijalistica za nacionalnu sigurnost Smilja Bagarić, a predavanje ”Prirodni i sintetički kanabinoidi – učinci na organizam i liječenje” doktorica Davorka Gazdek. (RKC)

Vezano
1 komentar
  1. Marija MareNiko piše:

    I ovo zdravstvo i grad stvarno idu kvragu…u ljekarne se prodaju droge a to sto križevački pedijatrije nemaju s čime Radit niti imaju naše novorođene bebe evidencijskih knjižica u koje se bilježe podaci…nego doktori pišu na papiriće ….to je nebitno…

Komentari su zatvoreni.