Županija spremna za izbjeglice

11882322_766284338216_6203403056771382944_o_izbjeglice_SirijaKOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA – Dok svi pratimo dolazak i kretanja izbjeglica Hrvatskom, u sjedištu Koprivničko-križevačke županije sastao se Stožera za zaštitu i spašavanje. Razgovaralo se o koordinaciji institucija u slučaju potrebe za zbrinjavanjem izbjeglica u našem kraju, a na sastanku su bili predstavnici policije, zdravstvenih ustanova, Crvenog križa, vatrogasaca, Centra 112 i Županije. Za provođenje svih mjera oko izbjeglica nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova, ostale karike u lancu dobile su određene upute, no jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu dobile nikakve upute i prepuštene su same sebi, upozorio je zamjenik župana i načelnik Stožera Ivan Pal:
– Znamo da MUP ima stalne upute i to je vrlo važno i oni su glavni koordinator i najvažnija su nam karika u lancu. Zdravstvene ustanove su dobile od svojeg stožera ono što su trebale dobiti, Crveni križ isto tako ima neke upute iz svoje centrale. No ono što zabrinjava je da jedinice lokalne i regionalne samuoprave sa svojim kapacitetima mogu puno napraviti i od njih se očekuje nisu, a nisu dobile nikakve upute ni od koga.

Za sada nema naznaka da bi dio izbjeglica mogao biti poslan na sjeverozapad Hrvatska, no treba biti spreman za svaki mogući scenarij, a Ivan Pal kaže:
– Uglavnom smo oslonjeni sami na sebe i međusobno smo u koordinaciji te spremni odraditi ono što će biti traženo od nas. Pušemo na hladno i daj Bože da se ništa ne dogodi, ali za ono što bi trebalo, spremni smo odraditi.

Uz MUP koji je mjerodavan za sva postupanja i glavni koordinator, županijski Stožer spreman je pružiti logističku podršku policiji te pomagati u rješavanju moguće situacije.(RKC)

Hrvatska zajednica županija u priopćenju od 19. rujna: Županijske službe spremno odgovorile na izbjegličku krizu unatoč izostanku Vladinog plana pomoći

Unatoč nepoznatim podacima o broju izbjeglica koji se očekuju u Hrvatskoj u narednim danima, kao i informaciji o mogućnosti njihovog slobodnog ulaska u susjedne zemlje, županijski krizni stožeri će i dalje biti u stanju visoke pripravnosti kako bi se spriječila humanitarna katastrofa. Izazov u obliku prihvata i zbrinjavanja tako velikog broja ljudi u kratkom vremenu je ponajprije na jedinicama lokalne i regionalne samouprave na zahvaćenim područjima. Kvalitetnom reakcijom županijskih stožera zaštite i spašavanja, u koordinaciji s predstavnicima Crvenog križa, zdravstvenih službi, policije i uz pomoć građana, taj posao je izvrsno obavljen.

„Zahvaljujem na brzoj reakciji svim županijskim stožerima za zaštitu i spašavanje i građanima koji su bili iznimna podrška na terenu ovih posljednjih dana. Činjenica je kako zbog izostanka Vladinog plana pomoći, jedinice lokalne samouprave nisu zaprimile službene upute o postupanju te je i dalje nepoznat broj migranata koji Hrvatska može očekivati u narednim danima. Županijske jedinice će i dalje pružati logističku podršku i pomagati u okviru svojih mogućnosti u rješavanju nastale situacije“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Apeliramo na Vladu RH i nadležne institucije da svojim doprinosom pomognu lokalnim jedinicama kako bi ovaj put potpuno spremni dočekali novi izbjeglički val i spriječile ponavljanje kaosa koji je vladao posljednjih dana. Građane pozivamo da i dalje u izravnom kontaktu s izbjeglicama budu susretljivi, pomognu u njihovim potrebama te ih informiraju o mogućim pravcima kretanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.