Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1081

Damir Matković na tribini u Klubu kulture 28. ožujka 2013. (foto: R.Matić)
Damir Matković na tribini u Klubu kulture 28. ožujka 2013. (foto: R.Matić)
Damir Matković na tribini u Klubu kulture 28. ožujka 2013. (foto: R.Matić)

U Temi Krugova slušamo razgovor s novinarom i vanjskopolitičkim komentatorom Damirom Matkovićem vođen nakon tribine, u okviru 9. Culture Shocka 28. ožujka 2013. u križevačkom Klubu kulture, pod nazivom Televizija – igračka našeg stoljeća. Saznat ćemo kako on zamišlja dobru koncepciju televizijskog i radijskog programa.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predlažu nam čitanje eseja Claudija Magrisa, knjige Johna Horgana o ratovanju u kojoj tvrdi da se sve manje ratuje (!), te roman Caroline Graham iz ciklusa Umorstva u Midsomeru.

Vijesti Krugova zabilježile su kuću iščupanu s korijenjem argentinskog umjetnika Leandra Erlicha, pronađenu zagubljenu skladbu Igora Stravinskog, koliku će cijenu postići slika Amedea Modiglianija, što je Ruksak (pun) kulture, te festival Francuske u Hrvatskoj.

Iz velike daljine, "teleskopom": David Gilmour opsjednut novinarima prije koncerta u Areni u Puli 12. rujna 2015. (foto: R.Matić)
Iz velike daljine, “teleskopom”: David Gilmour opsjednut novinarima prije koncerta u Areni u Puli 12. rujna 2015. (foto: R.Matić)

Na današnji datum rođeni su Marco Polo, James Fenimore Cooper, Oliver Stone, Agatha Christie i Jean Renoir, Beagle stigao na Galapagos, pronađena je Bašćanska ploča, Alexander Fleming otkrio penicilin, umrli su Ivan Gončarov, Pavel Osipovič Suhoj, Slavko Kolar, Franjo Marković…

Prilog o svjetlosnom onečišćenju podsjeća kakvo je osvjetljenje preporučljivo da bi istovremeno nama više koristilo a prirodi manje štetilo. Svemirski kutak najavljuje Međunarodnu noć promatranja Mjeseca, informira o povratku dijela ekipe s Međunarodne svemirske stanice na Zemlju i o položaju svemirskih tijela na nebu.

U Zanimljivostima saznajemo koja je najvažnija rečenica koju bi trebalo prenijeti budućim generacijama kad bismo došli u situaciju da im samo jednu rečenicu možemo uputiti. Na kraju emisije spominjemo neke mudre i duhovite izreke Agathe Christie.

Uz Međunarodnu noć promatranja Mjeseca (preuzeto s observethemoonnight.org)
Uz Međunarodnu noć promatranja Mjeseca (preuzeto s observethemoonnight.org)

Govorni prilozi sugeriraju nam da slušamo glazbu Igora Stravinskog i Charlesa Theodora Pachelbela, a posebno glazbu grupe Pink Floyd i Davida Gilmoura, jer je 12. rujna u Areni u Puli održao svoj prvi koncert u Hrvatskoj David Gilmour, na bisu je odsvirao novu verziju najavne glazbe naše emisije, toga dana navršilo se 40 godina od objavljivanja albuma Wish You Were Here, a na datum ove emisije umro je prije sedam godina klavijaturist grupe Richard Wright.

Ne dirajte mi krugove broj 1081 emitira se 15. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 19. rujna od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Uz međunarodnu noć promatranja Mjeseca (foto: R.Matić)
Uz Međunarodnu noć promatranja Mjeseca (foto: R.Matić)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.